Тайната на вкусния пилаф
Tajne ukusnog pilava
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тайната на вкусния пилаф

Тайната на вкусния пилаф

Тайната на вкусния пилаф
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.
Виж ››

Който е опитал истинското ориенталско ястие с парчета месо, ориз и подправки под името пилаф, никога няма да забрави неговия вкус и аромат. Пилафът е древно национално ястие от Близкия и Средния Изток, Централна Азия и Задкавказието.

Много домакини се опитват да разгадаят тайните на неговото приготвяне. Пробват различни рецепти, но не на всички се отдава да приготвят този кулинарен шедьовър. Днес ще ви запознаем с няколко тайни, които ще помогнат да приготвите идеалния пилаф.

1. Важно е да знаете, че основната тайна на пилафа не е състава на продуктите, а в начина на приготвянето му. Вкусът на ястието зависи от балансираната комбинация на двата компонента - месо и ориз.

2. Важен етап в технологията за приготвяне е изборът на ориз и моркови. Предварителната им подготовка и последователността на добавяне също са важни. Какви продукти още са нужни; лук, моркови, месо, олио, сол, вода, ориз.

3. За класическия вариант на приготвяне, най-добре е да изберете овнешко (плешка, гърди или бут). Но ако не обичате това месо, изберете свинско, говеждо, пуешко или пилешко, те са напълно подходящи. Но телешкото в този случай, няма да даде на ястието нужния аромат и вкус.

Тайната на вкусния пилаф

4. Оризът за пилафа трябва да бъде с ниско съдържание на нишесте, прозрачен и здрав. Зърната да са със средна дължина, перления най-добре абсорбира водата и мазнината.

5. Ако месото и оризът са основните компоненти на пилафа, то после са зеленчуците, подправките и допълнителните съставки, с които всяка домакиня може да импровизира. В пилафа, освен лук и моркови, можете да добавите цели зърна кимион, чесън, стафиди, сушени плодове. Не забравяйте за лют червен пипер (пресен или сух). На пазара се продават много и различни смеси за пилаф, но не ги използвайте, тъй като те няма да дадат този незабравим аромат.

6. Вкусен пилаф ще получите, ако го приготвите с растително масло (слънчогледово или сусамово).

7. За разлика от другите ястия, крайният резултат при пилафа се влияе и от съдовете, в които го приготвяте. Най-идеалният вариант за него е меден или алуминиев съд с дебели стени.

Рецепта за идеален пилаф

И сега, като знаете някои от тънкостите за приготвянето на пилафа, опитайте да го приготвите. Важно е, да знаете съотношението на месото, ориза, лука и морковите трябва да бъде едно към едно. Ако мекото е постно, тогава е добре да добавите още малко олио.

Необходимите съставки:

месо – 1 кг

ориз – 1 кг

моркови – 1 кг

олио – 100 мл

чесън – 1-2 глави

подправки – на вкус

Начин на приготвяне:

Тайната на вкусния пилаф

Подготовката и приготвянето на много хора е специален ритуал, но основното е положителното отношение.

Нарежете месото на средно големи парчета и ги добавете към съда със загрятото олио. Запържете го до златиста коричка, добавете лука, нарязан на полумесеци, и запържете докато покафенее.

Нарежете морковите на лентички, колкото по-дълги толкова по-добре. Не настъргвайте морковите на ренде, това влияе на вкуса на ястието. Запържете всичко до полуготовност. След това добавете вряла вода, докато покриете месото, прибавете подправките и посолете. Намалете огъня и варите от 40 до 90 минути в зависимост от вида на месото.

Изплакнете ориза приблизително 5-7 пъти и прецедете през сито за да изтече всичката вода. Когато месото е готово, засилете огъня и добавете цялата глава чесън (не раздробен на скилидки), само горната люспа премахната.

Добавете ориза и загладете равномерно, изсипете вряла вода на тънка струя, така че да покриете сместа - 2-3 см. Без капак оставете ястието да заври равномерно, тук можете да добавите още подправки. Намалете огъня до минимум, затворете съда плътно с капак. Нека всичко се задушава за 35-40 минути, като основното е да не разбърквате.

Сервирайте пилафа горещ в голяма кръгла чиния с малки стени (борд). Обикновено оризът се поставя на купчина, а на върха му се поставят парчета месо, чесън, сушени плодове и други продукти, приготвени заедно с него. Цялата тази ароматна красота поръсете с нарязани подправки. Отделно се сервират салати от пресни зеленчуци - краставици, домати и ряпа.

Импровизирайте и създайте вашата перфектна рецепта за пилаф!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest