Как се прави синьото сирене?
Kako se pravi plavi sir?Как приготовить голубой сыр?
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как се прави синьото сирене?

Как се прави синьото сирене?

Синьо сирене
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Синьото сирене се смята, че е измислено случайно, когато един пастир се скрил в пещера на сянка да обядва. Извадил обяда си – комат хляб и бучка овче сирене. Минала девойка, която го разсеяла и той я последвал, като забравил за обяда си. Месеци по-късно заради внезапен дъжд овчарят се скрил на същото място в пещерата и заварил непокътнати хляба и сиренето. Сиренето било покрито със синьо-зелени нишки. От чисто любопитство овчарят опитал сиренето, но му се усладило и го изял цялото.

Синьото сирене е термин, използван за направата на сирене с краве мляко, овче мляко или козе мляко и подпомогнато да узрее с плесен Penicillium.

Крайният продукт се характеризира със зелени, сиви, сини или черни нишки или петна от мухъл по цялата повърхност. Тези нишки се създават по време на етапа на производство, когато сиренето се "навива" с пръчки от неръждаема стомана, за да се позволи циркулацията на кислорода и да се стимулира растежът. Този процес също така омекотява текстурата и развива отличителния син аромат.

Процесът на производство на синьо сирене следва същите шест стандартни стъпки, използвани за производството на повечето видове сирена:

1. подсирване;

2. коагулация;

3. Извара и суроватка;

4. Осоляване;

5. Оформяне;

6. Зреенето.

Откъде идват тези сини или зелени ивици?

Уникалният облик на синьото сирене е резултат от специфичен вид плесен, добавен по време на процеса на приготвяне на сирене.

Най-широко използваните бактерии в тези сирена са Penicillium Roqueforti и Penicillium Glaucum. Тези гъбички се срещат често в природата и са "открити" от производителите на сирене.

Точно когато тази полезна бактерия се добавя по време на процеса на приготвяне на сирене, зависи от вида синьо сирене, което се прави. Когато се прави синьо сирене, бактериите често се въвеждат, след като изварата се накисва в контейнери, за да се изцеди и се образува в цялото сирене.

Penicillium Roqueforti

Тази бактерия е кръстена на френския град Рокфор /Roquefort/, известен с пещерите, пълни с естествено срещащи се спори на плесени Penicillium. Производителите на сирене в град Рокфор създават и все още правят известното синьо сирене Рокфор.

Оригиналните рецепти за сирене Рокфор изискват от производителите на сирене да оставят комат от ръжен хляб в пещерите край града. Хлябът става гостоприемник на този вид плесен. След около един месец плесента в хляба се изсушава, смила се и се комбинира със сирене.

Синьо сирене не е никак лесно да се приготви у дома. Но все пак на пазара има голям избор от синьо сирене. Важно е при избора на синьо сирене да гледаме нишките, които трябва да са с наситен цвят. Сиренето не трябва да има жълта коричка, не трябва да е с лепкава повърхност, трябва да е опаковано добре и да е съхранявано в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати