Кавбуз е детето от любовта на тиквата и дините. Кавбуз съчетава характеристиките на родителските форми, добивът му е с 20-30% по-висок и има приятен вкус. Може да се използва както като храна за животни, така и като храна за хора, тъй като съдържа значителни количества каротин и повече от 15% захари (главно фруктоза, но също захароза и глюкоза), целулоза, пектин, белтъчини, фитин, B, C, B2, PP, витамин Е, минерални вещества (натрий, калций, магнезий, ферум, кобалт).
Поради наличието на пектини и други биологично активни вещества кавбуз и продуктите от неговата преработка (сок, конфитюр, пюре, сух прах) са ефикасно средство за отстраняване на тежки метали и радиоактивни нуклоди от организма. Тези продукти се препоръчват при изчерпване на организма, за детска и диетична храна, при диабет, за черен дроб, бъбреци, сърдечно-съдови и нервни заболявания, затлъстяване, подгагра, хипостаза.
Кавбуз може да се използва като ефикасен антиоксидант в случай на облъчване, което е важно за предотвратяване на последствията от произшествието в Чернобил. Диетичните влакна като пектинови вещества и целулоза са от голямо значение. 500 g кавбуз на ден осигуряват половината от ежедневната нужда от диетични фибри. Биологичното значение на пектините и хранителните влакна като цяло се осигурява от способността им да свързват радиоактивни частици и да ги отстраняват от организма. Тежките метали и токсичните вещества също обвързват пектина. Установено е, че 1 g пектин е способен да се свързва от 160 до 420 mg стронций.
Семената на Кавбуз през 20 поколения запазват междинна кръгла форма, жълто-кафяв цвят на горния слой, напомнящ за дините, и бял цвят на другия слой, които се появяват след отстраняването на горния слой и напомнят за покритието с тиквени семки.
Коренът е стръмен, стъблото е крехко, до 3 метра дължина, листата са големи и с кръгла форма. Плодът е от зелен до оранжев цвят, тегло до 25-65 кг; обикновено има 3-4 плода на един храст. Кората е тънка, но твърда, така че зърната се запазват добре. Пулпът е оранжев, мек, дебелината му е 4-7 см
Ползи от Кавбуз
Кавбуз се използва като храна и за профилактика и лечение на различни заболявания. Семената от кавбуз, както и тези от обикновената тиква, са ефективен волфрайг (помага да се изчисти тялото от чревни червеи). Те са полезни за деца, бременни жени, възрастни хора и при нежелани химични реакции.
Заболявания на чернодробни и жлъчни камъни, подагра, тумори на простатата, пресенилация и склероза изискват използването на масло от семена - 20-30 капки 3 пъти дневно в продължение на 1-2 месеца.
Хипостази, заболявания на черния дроб и бъбреците, артрит, атония на червата, пресенилация, атеросклероза, диабет, екзема и псориазис изискват употребата на прясна пулпа или нейните преработени продукти в неограничени количества.
Коментари