Дървените прибори присъстват във всяка кухня. Дървото е порест материал и е гнездо на много микроорганизми, вредни за нашето тяло и при неправилно почистване те застрашават здравето.
Дървените помощници в кухнята трябва да почиствате веднага след употреба.
Важно е да запомните, че дървените дъски/лъжици и други, не се накисват във вода. В такъв случай те се надуват, следователно не стават за използване, поради това и трябва да се изхвърлят.
Дървените прибори не се препоръчва да се слагат в съдомиялна, тъй като поради високата температура ще се повреди дървото, както и при накисването.
След приготяне на риба или други продукти със силна миризма, можете да търкате дървената дъска и чук с лимон със сол и след това да изплакнете с вода и почистващ препарат. Лимонът ще премахне лошата миризма.
От време на време може да "поглезим" нашите любими помощници в кухнята, като ги намажем със зехтин. Зехтинът ще подобри състоянието на дървото и ще го предпази.
Следвайте тези стъпки:
- при закупуване на дървени прибори не се спирайте на най-евтините. В този случай качеството се определя от цената;
- изплаквайте веднага след употреба и ги подсушете с кърпа и оставете да изсъхнат на въздух;
- не пускайте в съдомиялна;
- не накисвайте във вода;
- при неприятни миризми използвайте половин лимон с поръсена сол и търкайте, след което измийте.
Коментари