Статистиките сочат, че много често хората поемат по-малко количество от необходимото витамин С. Това се дължи на небалансираното хранене, твърде бедно на плодове и зеленчуци, които са основен източник на витамина, наричан още аскорбинова киселина.
Но това се дължи и на начина, по който консервираме, готвим и обработваме храните. Италианското списание "Грация" препоръчва няколко правила, които позволяват максималното съхранение на съдържанието на витамин С в храната.
- Не режете продуктите на много малки парчета. Колкото повече се режат и раздробяват, толкова по-голяма е повърхността, която влиза в контакт с въздуха, а следователно и възможността за окисление на витамин С.
- Късайте, а не режете. При разкъсването на един зеленчук това става обикновено по очертанията на клетките, като се освобождава по-малко окисляващ ензим и следователно се губи по-малко количество витамин С.
- Подготвяйте продуктите малко преди да ги сготвите. Колкото по-дълго те остават изложени на открито, толково по-голямо количество витамин С се губи.
- Не варете продуктите продължително. Дългото загряване увеличава окисляването на витамин С.
- Пускайте продуктите във вече вряща вода. По този начин окисляващият ензим се разрушава по-лесно от топлината.
- Използвайте водата от варенето. Голямата част от витамин С минава в бульона, използването му чувствително намалява разхищаването на аскорбинова киселина.
- Използвайте по-малко изстискани сокове от пюрета. Този вид обработка увеличава скоростта на окисляване на витамин С.
- Съхранявайте продуктите на студено и тъмно. Топлината и светлината увеличават окисляването. Съхраняването на храните в хладилника е полезно, но с някои изключения: банани и домати, например, ако се държат на стайна температура, увеличават съдържанието си на витамин С поради ензимните процеси, които продължават дори няколко дни след откъсването на плода.
- Избягвайте натъртването на плодове и зеленчуци. Увреждането им засяга клетките и засилва окисляването на витамин С.
- Ходете по-често на пазар. И консумирайте по-пресни храни. За три дни марулята губи 9 на сто от собственото си съдържание на витамин С.
Коментари