Препоръчваме ви да обърнете внимание на есенното богатство и да добавите към вашата диета плодове, зеленчуци и други полезни продукти. Дайте си нови гастрономически емоции и подсилете тялото си с витамини и минерали, защото в сезонните плодове те се намират в големи количества.
В следващите редове може да видите седем от най-яките сезонни продукти, които трябва да бъдат поставени в хранителната кошница през септември. Обърнете им внимание!
Плодове
Есенните плодове са склад за витамини, минерали, антиоксиданти и други хранителни вещества. През септември сезонът е в самото начало, така че ще имате време да се насладите на вкуса и аромата на есенните плодове. Яжте ги в прясна форма, добавете ги в зърнени храни и сладки, пригответе десерти и сосове от тях. Не забравяйте да съхраните есенните плодове за зимата: подгответе сладко, конфитюри и плодови напитки. Те ще ви помогнат по време на сезона на студ и инфекциозни болести, тъй като есенните плодове укрепват имунитета и увеличават защитата на организма.
Тиква
Тиквата е кралицата на есенния сезон. Тя става все по-популярна и се превръща от екзотичен продукт в основна съставка на домашно приготвени храни. Тиквите от различни сортове, с по-твърда плътност са с дълъг срок на годност.
С тиквата може да бъде приготвено разнообразие от ястия: крем супи, салати и предястия, гювечи, картофено пюре и десерти. А например в печена форма с мед и ядки – тиквата е уникален десерт!
Морски зърнастец
Морският зърнастец е друга популярна есенна храна, която заслужава специално споменаване. Това зрънце е част от много лекарства и има наистина чудодейни свойства. Има благоприятен ефект върху здравето на очите, стомашно-чревния тракт, сърцето и кръвоносните съдове. Също така нормализира съня и успокоява нервната система. Създава атмосфера на уют и подобрява защитата на тялото. Пийте редовно чай от морски зърнастец, за да не се разболявате в дъждовното есенно време.
Шипка
Шипката е другият хит на есенния сезон. От нея можете да приготвите вкусен и затоплящ чай. Такава напитка ще засили имунитета и ще помогне в борбата срещу настинките. Това се дължи на богатия състав на полезни вещества: съдържа диетични фибри, протеини, витамини от група В, К, Е, РР, органични киселини, етерични масла. Между другото, шипката е рекордьор по съдържанието на витамин С. Това вещество е повече в него, отколкото в лимони и касис. Добавете я в диетата си, ако искате да останете енергични и активни, дори и през есенния сезон.
Грозде
Любители на сладко грозде, радвайте се! Септември е идеалното време да отидете на пазара за клонче от любимото ви грозде. Този месец на рафтовете на пазарите и супермаркетите има най-популярните сортове грозде.
Гроздето е полезно за тялото. В своята структура има всички необходими за растежа и развитието на човешка вещества, включително витамини К и С, мед, калий, фибри. Гроздето подобрява защитните сили на организма, подобрява функциите на сърцето и кръвоносните съдове, успокоява нервната система и подобрява настроението.
Ябълки
Англичаните имат красива поговорка: "Само една ябълка на ден спасява от всички болести." И това не са само думи: ябълките съдържат висока концентрация на витамини, минерали, полезни захари и киселини, които благоприятно засягат човешкото тяло. Ябълките укрепват имунитета, подобряват храносмилането, почистват организма от токсини и шлаки. Септември – сезонът на тези прекрасни плодове. Ябълките също могат да се пекат, да се добавят към салати или зърнени храни.
Пъпеши и дини
Пъпешите и дините остават несъмнено фаворитите на есенния сезон. Ако през август все още съществуваше риск да не се купуват узрелите плодове, то през септември той се свежда до минимум. Сега на пазарите се продават най-захарните и сочни дини и пъпеши.
При избора на плодове, обърнете внимание на външния им вид. При дините и пъпешите не трябва да има видими повреди и вдлъбнатини. Не купувайте плодове с пукнатини - чрез тях бактериите могат да попаднат в целулозата и да образуват вредни микроорганизми.
Коментари