Закуската е най-важното хранене за деня, така че си струва усилията тя да бъде здравословна! Следващият списък ще ви вдъхнови да ядете здравословна закуска всеки ден.
Здравословното начало на деня може да бъде съчетано с много добър вкус, противно на мнението на повечето хора. От прекрасни мъфини, препечени филийки и отлични закуски с яйца до обикновени овесени ядки, тук са някои страхотни предложения за доброто и здравословно начало на вашия ден. Вижте в следващите редове 3 идеи за здравословна закуска:
1. Препечена филийка с авокадо и яйце
Ако имаше конкурс за най-здравословна закуска, сигурно авокадото щеше да вземе короната. Тази закуска е изключително лесна и търпи корекции според вкуса ви. Като за начало препечете филийки. Докато те се приготвят пасирайте, настържете или просто нарежете авокадото. Яйцето също може да приготвите според предпочитанията си. Най-добрият вариант е вареното яйце, но и с пържено се получава също толкова вкусно. Накрая просто си сглобете сандвича и се насладете на вкуса му - бързо, вкусно, здравословно.
2. Овесена каша със семена от чиа
Тази закуска е дори по-лесна, но също толкова вкусна и полезна. Смесете овесени ядки, 1 супена лъжица семена от чиа, половин чаена лъжица канела, сушени череши, мляко и ванилия и оставете да престоят за една нощ. Овесът става мек и кремообразен до сутринта, точно като бавно варени овесени ядки. Чиа семената, популярни заради техните омега-3 и други ползи за здравето, добавят лек орехов вкус. Преди консумация може да сложите и нарязан банан и да подсладите с мед или кленов сироп. Става нещо невъобразимо вкусно и точно толкова полезно.
3. Спаначени мъфини с яйца и киноа
Това ястие е с високо съдържание на протеини, подходящо е за вегетарианци и е чудесен начин да включите в менюто си киноа.
Съставки: 1 чаша киноа, 2 чаши вода (или зеленчуков бульон), 1 чаша спанак, 1/2 глава лук (нарязан), 2 яйца, 1/4 чаша настъргано сирене, 1/2 ч. л. риган (или мащерка), 1/2 ч. л. чесън на прах, 1/2 ч. л. сол.
Оставете водата да заври и добавете киноата. Варете, като бъркате непрекъснато десетина минути до пълното сваряване на киноата и абсорбирането на течността. Махнете от котлона и оставете настрани. В незалепващ тиган, задушете лука за няколко минути, докато омекне, след това добавете спанака. Гответе, докато спанакът почти изсъхне- около две минути. Махнете от котлона.
Предварително загрейте фурната на 180 градуса. В голяма купа комбинирайте киноата, спанака и лука, яйцата, сиренето и подправките. Разбъркайте добре. Изсипете сместа във форма за мъфини и печете около 20 минути.
Коментари