Храни, които съдържат ликопен, освен домата

Храни с ликопен

Като растителен пигмент ликопенът има изразени антиоксидантни свойства. Забавя стареенето на клетките чрез активно противодействие на развитието на коронарно болест на сърцето. Намира се в достатъчно големи количества в много зеленчуци и плодове с червен цвят.

Благодарение на научни изследвания е установен положителен ефект на ликопена върху здравето на сърдечно-съдовата система, както и способността му да намалява риска на рак на простатата, стомаха и белия дроб.

Интересно за ликопена

Доматите съдържат много ликопен

През 90-те години на ХХ век Харвардският университет проведе проучване за ефекта на ликопена върху честотата на рак на простатата при мъжете. По време на експеримента бяха получени доста окуражаващи данни. От 50 000 мъже, които редовно консумират домати, честотата на рака е намаляла с повече от 30%.

Храни, богати на ликопен

Динята съдържа ликопен

- кетчуп;

- доматен сос и доматен сок;

- домати - особено оранжевите;

- грейпфрут;

- пъпеш;

- диня;

- моркови;

- тиква;

- червен пипер;

- кайсия;

- гуава;

- тиквен сок;

- сок от моркови;

- японско дърво.

Ликопенът е каротеноиден и растителен пигмент с висока антиоксидантна дейност, използва се навсякъде и достига най-голямата си популярност в козметичната и фармацевтичната промишленост. Освен това се използва като обогатена подправка в храните и като багрило в хранително-вкусовата промишленост. В аптеките можете да закупите ликопен под формата на капсули, таблетки и прах.

Необходимостта от ликопен се увеличава:

- С повишен риск от сърдечно съдови-заболявания (коронарна болест на сърцето, атеросклероза), използва се и с цел профилактика и лечение в ранните стадии;

Сърдечни проблеми

- Ако има предразположение към рак на простатата, стомаха и белия дроб (например наследственост);

- При възпалителни заболявания (ликопенът е имуностимулатор);

- По време на катаракта (подобрява ретината);

- С чести гъбични заболявания и бактериални инфекции;

- През лятото (предпазва кожата от слънчево изгаряне);

- В нарушение на киселинно-алкалния баланс в организма;

Внимание: дългосрочната консумация на домати в комбинация с продукти, съдържащи нишесте, може да доведе до образуването на камъни в бъбреците.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати