Приложение и ползи от оризовите кори

Оризови кори

Оризовите кори за често срещани както в китайската кухня, така и в някои азиатски страни. Основно съдържат оризово брашно, тапиока - това е нишесте, получено от корените на растението маниока, както и други натурални съставки. Те с много сухи и дълго време могат да се съхраняват.

Преди използването на оризови кори, трябва да се накиснат в гореща вода за няколко секунди, за да поомекнат. Чудесен заместител на нашите кори, освен това не съдържат глутен. Оризовото брашно, от което са направени, се използва в диетичното хранене.

Важна част е от хранителния режим на хора със сърдечно-съдови- и стомашно-чревни заболявания. Потреблението на кори от оризово брашно намалява нуждата на човек от захар и мазнини. Оризовите кори съдържат протеини и аминокиселини, които са необходими за растежа на новите клетки.

Те служат за направата на тъй наречените пролетни рулца. За китайците това ястие от голямо значение - символизирали богатство и успешна плодородна година, когато се поднася на китайската нова година.

Пролетните рулца са във формата на цилиндър и плънката им може да се състои от морски дарове, месо и зеленчуци. Поднасят се обезателно със соев сос и подправките чесън и кориандър. Навиват се, като плънката, която не е повече от 2 лъжици, се слага по средата, загръщат се първо долните краища, после горните и накрая се завиват изведнъж нагоре, за да стане рулото стегнато. Веднага след навиването им се пържат.

Могат също така да се приготвят на скара, изпечени или сварени на пара. Този китайски специалитет много напомня нашите банички, пълнени със спанак и див чесън. Подходящи за плънката са всички зеленчуци, характерни за пролетния сезон.

Плънката за рулцата може да не е само солена, но и сладка. Оризовите кори и вкусотиите, които се приготвят с тях, са на почит във вегетарианската кухня.

На домашната трапеза бихте ги сервирали като предястие или пък като десерт, когато искате да изненадате с нещо различно ценителите на нетрадиционните ястия. Най вече бихте зарадвали любителите на здравословната кухня.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати