Храни с калий и фибри за по-дълъг живот

храни с калий за дълъг живот

Храненето е в пряка връзка с нашия живот и здраве. Максимата: кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какъв си, е известна и напълно резонна по отношение на храненето. И така, какво да ядем, за да живеем дълго и в добро здраве? Отговорът на специалистите по хранене е категоричен: храните, богати на калий и фибри ще ни осигурят дълголетие.

Какви са ползите от калия и фибрите за дълголетието и здравето?

Калият е минерал, който осигурява здравината на костите, поддържа функциите на мозъка, контролира работата на мускулите, следи за нивата на кръвната захар и участва в метаболитните процеси. Той е основно хранително вещество с многобройни ползи за здравето.

С какво фибрите са супер полезни за здравето и дълголетието? Голямото количество от тях в храната намалява опасността от ранна смърт, в резултат на рак или сърдечни заболявания, както и диабет. Те подпомагат и работата на храносмилателната система, пазейки вътрешните органи от претоварване и оттам от заболявания.

Кои храни се открояват със съдържанието на калий и фибри?

Сред храните, които са най-добри източници на калий и съдържат оптималното количество фибри, необходими на организма, са:

храни с фибри

Картофите - те съдържат точното количество калий, необходим за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане, при консумация в подходящи количества и честота.

Морковите - те са богат източник на бета-каротин, който е от изключително важно значение за очите.

Земна ябълка - този кореноплоден зеленчук съдържа пребиотик /инулин/, важен участник в процеса на храносмилане.

Червено цвекло - много важен източник на фолиева киселина, която е регулатор на кръвния поток и подсилва имунитета.

• Сладки картофи в двете разновидности - оранжеви и лилави, съдържат бета каротин и антоцианини, които са важни за здравето на сърцето.

Кореноплодните зеленчуци - те са богати на фибри и поддържат нивата на захарта в кръвта, регулират теглото и понижават стойностите на холестерола в кръвта. Повечето от тях съдържат високи нива на калий и натрий и са подходящи при регулиране на кръвното налягане, тъй като работят за отпускане на кръвоносните съдове и нормализиране на работата на сърцето.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати