Кюфтенца от боб и леща за великденските пости

Храна за ДушатаХрана за ДушатаДарт Вейдър / Автор
Кюфтенца от боб и леща за великденските пости

Те са леки, хранителни и ужасно вкусни. Правят се лесно и бързо, а великденските пости са тяхното време. Но не само защото кюфтенцата от боб и леща са толкова апетитни, че със сигурност ще ви се иска да ги опитвате още и още по всяко време на годината.

А няма по-лесно от това. Ето няколко вкусни рецепти, с които ще може да зарадвате себе си и близките си всеки път, когато пожелаете.

Кюфтенца от червена леща

Леща Оберон

Една истински съблазнителна и много лесна рецепта, която претендира да влезе в избраните рецепти на кухнята ви. Освен всичките ѝ качества тя е бърза и евтина. За осъществяването ѝ ще са ви нужни не повече от 30 минути.

А също и чаша червена леща, един лук, половин скилидка чесън, галета, малко вода, сол и черен пипер. Това е всичко!

За да приготвите кюфтенцата от леща, първо сложете в тенджера лещата и я покрийте с вода. След това добавете нарязания лук и гответе на умерен огън, докато лещата попие водата и започне да добива формата на пюре. Сложете сместа в по-голяма купа, добавете лука, чесъна, солта и галетата, за да могат лесно да се образуват кюфтетата. Поставете ги в предварително намазана с олио чиния, а след това ги сложете във фурната и печете на около 200 градуса 10 минути.

Завършете, като прехвърлите набързо в горещ тиган с масло кюфтенцата, за да станат хрупкави. И - готови са!

Кюфтенца от леща и киноа с доматен сос

Кюфтенца от леща и киноа

Вкусни и лесни за приготвяне. Още едни безмесни кюфтенца, които могат идеално да се впишат в менюто ви винаги, когато ви се хапва нещо леко и апетитно. За да ги сготвите, ще са ви нужни не повече от 30 минути. Продуктите, с които трябва да разполагате за соса, са 6 нарязани на ситно домати, 1 лук, две супени лъжици нарязан магданоз, две нарязани скилидки чесън, чаена лъжичка кимион, още една червен пипер, щипка джинджифил на прах, 8 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер.

За кюфтенцата ще ви трябват около две чаши леща и киноа, 2 яйца и три супени лъжици брашно. За панировката - 100 г галета, 100 г брашно, 2 яйца и фъстъчено масло.

Приготвянето започва със затоплянето на зехтина в тиган и добавянето на лука и доматите в него. Сложете чесъна и подправките. След това оставете соса на огъня около десетина минути, за да се сгъсти.

Сварете лещата и киноата в тенджера с вода в съотношение три към едно. Оставате да попие максимално. След това ги преместете в купа, сложете яйцата и брашното, а също солта и черния пипер. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес. После оформете кюфтенцата и оваляйте всяко последователно в брашно, яйце и галета. Запържете ги в горещо фъстъчено масло и след това ги попийте с кърпа или хартия. Гарнирайте ги със соса. Приятна дегустация!

Хрупкави кюфтенца от бял боб

Боб в буркан Оберон

Още една изключително вкусна, лесна и бърза рецепта за кюфтенца, но този път от бял боб. За приготвянето ѝ са нужни едва около петнайсетина минути и още двайсет - за същинското готвене. За нея ще ви трябват 450 г бял боб, 1 лук, 3 скилидки чесън, една супена лъжица лимонов сок, три супени лъжици нарязан кориандър (или магданоз), три супени лъжици галета, къри и прах от кимион. А също сол, черен пипер и брашно.

Преди да започне същинското готвене обаче, накиснете боба във вода и го оставете да престои така през нощта. На следващия ден го изцедете и го сложете да се вари.

През това нарежете на много ситно лука и кориандъра. Може да добавите още свежи подправки, това ще придаде допълнителен вкус.

Бял боб

След катобобът се свари и изстине, смесете го с чесъна, лука, кориандъра, кърито и кимиона. После оформете кюфтенцата и ги търкулете в брашното. След това ги изпържете в нагорещено олио.

За да завършите ястието, може да направите сос. За него ще са ви нужни кисело мляко, сметана, супена лъжица лимонов сок, чесън, кориандър, кимион, сол и черен пипер. Те просто се смесват и се подправят на вкус. Наздраве!

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати