А знаете ли, че маслото е… полезно за здравето

Маслото с краварката

Незаменимо на вкус в сладки и солени ястия, маслото дълго време беше обвинявано, че е опасно за здравето. Но днес е напълно реабилитирано. Различни специалисти са категорични, че в разумни дози то дори притежава ценни хранителни вещества.

Да, доскоро добавянето и на съвсем малко от него в спанака или върху филията се смяташе за ерес. Въпреки че е натурално, и днес се случва кравето масло да се спомене като виновник за затлъстяването и сърдечносъдовите заболявания.

Но това отричане изглежда абсолютно неоснователно.

Маслото със сигурност е много калорично, но не повече от маргарина или зехтина. И противно на досегашните схващания - неговата консумация не увеличава риска от инфаркт или инсулт.

През юни 2016 година американски и австралийски учени изследваха данните от голяма част проучвания по темата. Те се отнасяха за около 630 000 души от 15 държави в света.

Филийки с масло

Тяхното заключение е, че ако маслото увеличава нивата на холестерол в кръвта, това не води до вредни ефекти заради неговото високо съдържание на наситени мастни киселини. Ако се приема в разумна доза (10-12 г на ден, колкото една супена лъжица) то е без опасност за сърцето и артериите.

Нещо повече - маслото изглежда пази от диабет, намалявайки с 4% вероятността от поява на болестта. Едно предимство, което не е за пренебрегване.

Освен това то има и други ползи за здравето. За разлика от млечните продукти, маслото не съдържа лактоза, констатира Александра Дали, диетолог, автор на 10 идеи, които ще ви помогнат да се чувствате по-добре.

Хората, които имат непоносимост към този вид захар, могат да ядат масло със затворени очи, възползвайки се от калция в него (15 mg/100 g) и от витамин D (1.13 µg/100 g), незаменими в запазването на костната структура.

Краве масло

Кравето масло изобилства и от витамин А - антиоксидантът, който допринася за доброто състояние на кожата, за силата на имунната система и за синтеза на няколко хормона като прогестерон.

Една малка порция позволява да се набавят около една трета от ежедневните нужди на организма от витамин А, уверява специалистката. Маслото доставя и витамин Е, който предпазва клетките от вредното въздействие на свободните радикали, причинени от окисляване. И накрая, то е добър източник на линолова киселина, едно противовъзпалително, което поддържа гъвкавостта на ставите. Притежава и маслена киселина, която има противогъбични и антитуморни свойства.

Така че маслото няма за какво да завижда на маргарина и на останалите растителни масла. Тези имитации изобилстват от добавки (аромати, оцветители и консерванти), а съдържат и трансмастни киселини, получени по време на промишлената обработка. Тоест, знае се, че дори и в малки дози тези мазнини са вредни за сърдечносъдовата система. Производителите може да са намалили драстично количеството на трансмазнините в своите продукти чрез пускането на "нехидрогенирани" маргарини, но те все още имат около 1% в състава си.

Мазане на масло

Насладете му се спокойно, маслото го заслужава.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Admin
Admin
08.05.2019 16:01
Интересно да се знае :)
1
0