Как се прави майонеза - ръководство за начинаещи

Как се прави майонеза - ръководство за начинаещи

домашна майонеза

Изглежда, че рецептите за домашна майонеза лека полека започнаха да потъват в забрава, поради това, че ни е много по-удобно да си купим този продукт готов от магазина.

Но каквато и марка да предпочетем, дори и най-прехвалената, тя не може да се сравни с вкуса и текстурата на домашно приготвената майонеза.

Защо тогава не се престрашим и не започнем да си я правим сами у дома? Опитайте и ще видите, че е по-лесно и бързо, отколкото сте си представяли.

Майонезата действително представлява емулгирала мазнина - олио или зехтин. Но как се случва така, че съединявайки олиото с течност (оцет, лимонов сок, вода) и яйце, получаваме пухкава субстанция, крем, който мажем на филийка?

Виновник за това чудо е яйцето и по-точно жълтъкът. Той е формиран от вода и фосфолипиди, които играят роля на посредници, спойка между молекулите на олиото и течността.

Ако пробваме да разбием само олио с лимонов сок, например, и да получим емулсия, няма как да стане дори и с най-добрият пасатор на света.

Причината е, че молекулите на двете съставки са несъвместими (на едната полярни, на другата - аполярни). Именно тук идва на помощ яйчният жълтък, чиито фосфолипиди имат и от двата вида молекули и така ги привличат и съединяват формирайки съвършен гъст крем, емулсия.

Ето и конкретни, подробни указания как сами да си приготвим истинска домашна майонеза:

Продукти:

Яйце-1 бр. М размер

Сол-1 щипка, 4 г

Оцет или лимонов сок-10 г

Олио или зехтин-200 мл

Приготвяне и инструкции:

продукти за домашна майонеза

Най-удачно е майонезата да се приготвя в тесен и висок съд. Обикновено всеки пасатор си има такъв, но ако вашият няма, то изберете подходящ и удобен за вас.

Чукнете яйцето в отделна купичка и след това го сипете в съда, в който ще правим майонезата. Защо правим това? Определено не е, защото искаме да изцапаме повече чинии:

Причината е, че така ще можем да видим дали има случайно паднала черупчица и лесно ще я отстраним. Това е изключително важно поради факта, че именно в яйчната черупка се намират бактериите на болестта салмонела и е хубаво да бъдем предпазливи, когато готвим с яйца.

След като прехвърлим яйцето във високия и тесен съд, към него наливаме оцета или лимоновия сок, половината олио или зехтин и слагаме солта.

Тук се намира другата особеност и тя е, че за да не ни се пресече майонезата не сипваме наведнъж мазнината.

Позиционираме пасатора да опира в дъното на съда и включваме на ниска скорост. Държим уреда неподвижен докато сместта не започне да емулгира и побелява отдолу. И точно тогава е момента да започнем да наливаме останалото олио или зехтин на тънка струйка като едновременно много бавно изтегляме пасатора нагоре, докато стигнем повърхността и цялата смес побелее.

Ако диаметърът на съда ви е по-голям от този на главата на пасатора, то трябва леко да приплъзвате настрани, за да емулгира и по краищата. И така за секунди с правилната техника имате чудесна домашна майонеза.

Ако няма да консумирате всичката наведнъж трябва задължително да я съхранявате в хладилник в добре затворен съд, не по-дълго от 2 дни, тъй като съдържа сурово яйце.

Как да оправим пресечена майонеза?

Макар с посочената техника да не би трябвало това да ви се случи, ако все пак стане, бъдете спокойни, защото има начин да я оправите.

Почистете и подсушете съда, в който ще разбивате. Сложете един яйчен жълтък и две супени лъжици от пресечената майонеза. Разположете пасатора по указания по-горе начин и пасирайте докато побелее, тогава малко по малко добавете и останалата пресечена майонеза издърпвайки уреда нагоре до цялостното емулгиране и сгъстяване на сместта.

Използвайте домашната майонеза за компания към различни риби и птичи меса, печени или варени зеленчуци, множество салати, сандвичи или сосове.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати