Първото пюре на бебето - кога, как и какво?

Първото пюре на бебето - кога, как и какво?

Захранването на бебето е значителна стъпка напред в отглеждането му, тъй като с нея малкото човече навлиза в хранителните навици на възрастните. Много е важно тази първа стъпка да е успешна, за да отвори пътят за лесното преминаване към твърда храна.

Първият въпрос, който стои пред всяка майка, е кога да започне захранването на бебето. Това е индивидуален процес, който зависи от състоянието на детето, но все пак като ориентир се приема времето между четвъртия и шестия месец от раждането. Смята се, че през този период майчината кърма задоволява всички нужди на новороденото и няма нужда от допълнително хранене при напълно здрави и добре развиващи се бебета.

Най-добрият начин да се избере времето за захранване, е като се следят реакциите на бебето и се вземат предвид евентуални проблеми като алергии, колики, реакция към храни, с които майката се е хранила през бременността, изоставане в килограмите, рахит и други.

Първото пюре на бебето

Първото пюре на бебето - кога, как и какво?

Изборът на вида пюре, с което ще се започне, отново е строго индивидуален. Може да бъде плодово, защото е сладко на вкус и ще регулира изхожданията, ако бебето има проблем с това.

При липса на проблеми зеленчуковото пюре е за предпочитане. То има редица предимства.

- Изборът на подходящи продукти е по-голям - тиквички, картофи, моркови, зелен грах и други;

- Зеленчуците са по-лесни за съхранение, след като са направени на пюре. Това важи особено за картофеното пюре и това е много важно за храненето на малкия човек;

- Зеленчуците съдържат целулоза, а тя има благоприятно действие при запек;

- Богатството на витамините и микроелементите в зеленчуците е известно на всички;

- Не съдържат много захари, а това е полезно за вкусовите навици, които започват да се изграждат още със захранването.

Първото пюре на бебето - кога, как и какво?

Подходящо време за начало на захранването

Педиатрите препоръчват времето на първото хранене на бебето с пюре да се избере внимателно. Детето трябва да е в добро здравословно състояние, ведро настроение, а от поставянето на ваксина и захранването времето трябва да бъде около седмица.

Преди обедът е по-подходящият момент да се даде пюрето и е добре да се води някаква статистика за реакциите на бебето.

В какво количество се дава първото пюре?

Първото пюре, а и всеки нов продукт, който се въвежда в храненето, започва с малки дози - 5 до 10 грама или това е ½ чаена лъжичка. Ако не се наблюдават никакви алергични реакции, проблеми с преглъщането или изпражненията, постепенно количеството се увеличава, като до 1-2 седмици трябва да достигне препоръчаната за едно хранене доза.

Въвеждането на нови продукти в менюто трябва да става през 4-5 дни. При захранване най-добре е да се избира пюре само от един зеленчук, за да се следят по-лесно евентуалните алергични реакции към някой от тях.

След седмия месец може да се премине към пюрета с месо, които да се комбинират със зеленчукови.

Зеленчуковото пюре може да се разтвори с бульон и да се получи супа. Така детето плавно преминава към пълноценно хранене, заместващо едно хранене с мляко.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати