gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Солидни доводи СРЕЩУ консумацията на месо

Солидни доводи СРЕЩУ консумацията на месо

Солидни доводи СРЕЩУ консумацията на месо
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Хуманното отношение към животните набира изключителна популярност през последните години. Хората днес избягват не просто да употребяват други бозайници за кожа, например, а и да прекратят хилядолетна практика – да се хранят с животински продукти. Макар и веганството и вегетарианството да имат своите противници, някои вярват, че този режим на хранене е по-здравословен. Защо?

На първо място, защото спира жестокостта към животните. Заради масовото производство на месо, всички те не живеят в нормални условия, а са затворени в клетки и угоявани; за да растат по-бързо се използват антибиотици и хормони, които имат сериозни вреди върху здравето ни.

Прекаляването с пилешкото, например, може да доведе до по-високи нива на някои хормони; консумацията на свинско да доведе до висок холестерол, който вреди на сърцето.

Солидни доводи СРЕЩУ консумацията на месо

Вегетарианството и веганството помагат на околната среда. Според доклад на ООН консумацията на месо е един от най-големите фактори за екологични проблеми. Докладът още подчертава, че увеличената консумация на месо води до 40% повече емисии, сравнено с тези, които всички коли, камиони, кораби и самолети отделят.

Вярва се, че ограничаването на месото може да ви предпази от птичи грип. Според Световната здравна организация от него може да се заразите просто при хранене с зле сготвено пиле или яйца. Можете да се заразите с птичи грип и дори ако нарежете салатата си на неизмитата дъска, на която сте приготвяли птицата.

Сред доводите срещу консумацията на месо е увеличаването продължителността на живот, вярват някои. Причината е, че веганството и вегетарианството предпазват от много болести, сред които и рак, сърдечни заболявания и инсулти.

Що се отнася до съдовите заболявания, проучвания установяват, че при вегетарианците и веганите рискът да развият такова е с 50% по-малък сравнено с тези, които консумират месо.

Солидни доводи СРЕЩУ консумацията на месо

Вегетарианците и веганите си набавят повече витамини и минерали. Изключвайки месото, протеините трябва да бъдат заместени по този начин. Как става това? Чрез повече плодове, зеленчуци, семена и ядки.

Консумирайки основно тях, на практика спазващите тези режими на хранене са принудени да експериментират. Това води до повече комбинаци и повече разнообразни продукти. А Лев Толстой дори вярва, че вегетарианството е пътят към глобалния мир.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати