Липоева киселина - приложение, ползи и откъде да я набавим

Липоева киселина - приложение, ползи и откъде да я набавим

Липоевата киселина е органично съединение, което действа като мощен антиоксидант в човешкото тяло.

Нашето тяло произвежда по естествен начин липоева киселина, но освен това тя се съдържа в различни храни и хранителни добавки.

Изследванията показват, че липоевата киселина играе важна роля в процеса на загуба на тегло, диабет и други здравословни състояния.

В тази статия ще ви запознаем с основните приложения и ползи на липоева киселина, както и информация откъде да си я набавим.

Приложения и ползи на липоева киселина

Бори се с диабета

Доказано е, че липоевата киселина намалява инсулиновата резистентност, подобрява контрола на кръвната захар, облекчава симптомите на увреждане на нервите и понижава риска от диабетна ретинопатия.

Може да намали стареенето на кожата

Според изследванията липоевата киселина може да помогне в борбата със стареенето на кожата. Нанасянето върху кожата на крем, съдържащ липоева киселина, намалява фините линии, бръчките и неравностите.

Може да забави загубата на памет

Липоева киселина - приложение, ползи и откъде да я набавим

Загубата на памет е често срещан проблем сред по-възрастните хора. Смята се, че вредата от оксидативния стрес е основният виновник за това състояние. Тъй като липоевата киселина е мощен антиоксидант, тя притежава способността да забавя прогресията на нарушенията, характеризиращи се със загуба на памет.

Намалява възпалението

Хроничното възпаление е свързано с различни заболявания, включително рак и диабет. Доказано е, че липоевата киселина понижава няколко маркера на възпаление. Нейното приложение значително понижава нивата на CRP (С-реактивния протеин) при възрастни с високи нива на CRP.

Може да намали риска от появата на сърдечно-съдови заболявания

Антиоксидантните свойства на липоевата киселина могат да намалят няколко рискови фактора за заболяване на сърцето.

Първо, тези свойства позволяват налипоевата киселина да неутрализира свободните радикали и да намали оксидативния стрес, което е свързано с увреждане, увеличаващо риска от сърдечни болести.

Второ, доказано е, че подобрява ендотелната дисфункция - състояние, при което кръвоносните съдове не могат да се разширяват правилно, което също повишава рисковете от инфаркт и инсулт.

От къде да си я набавим

Липоевата киселина се съдържа в следните храни:

Грах и картофи са източник на липоева киселина

- червени меса;

- органични меса като черен дроб, сърце, бъбреци и т.н.;

- броколи;

- спанак;

- домати;

- брюкселско зеле;

- картофи;

- зелен грах;

- оризови трици.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати