Хапвайте кисело зеле, за да ви пази от инфаркти

Хапвайте кисело зеле, за да ви пази от инфаркти
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

България е на едно от първите места по инфаркти в света. Опасното животозастрашаващо заболяване често се свързва с нездравословния начин на хранене. Затова препоръките на специалистите включват съвети:

- да се залага на нискомаслени храни, богати на фибри;

- да се ограничи консумацията на сол или напълно да се изключи от менюто, за да се контролира успешно кръвното налягане.

Друг общ съвет е да се премахнат от хранителната диета продуктите с наситени мазнини, за да се избегне покачването на холестерола.

Освен тези общи препоръки специалистите по хранене напомнят за съществуването на храни, които влияят благотворно на сърцето. Сред тях се откроява киселото зеле.

Какво представлява тази ретро храна, която обаче и до днес е чест гост на трапезата на много хора не само в България, но и по целия свят?

Кисело зеле се получава при ферментацията на пресния зеленчук, поставен в саламура, където попада под действието на естествени дрожди. Полученият след протеклите процеси на ферментиране продукт е нискокалоричен и съдържа витамините А, В, С и К и микроелементи като калий, желязо, магнезий, цинк.

За витамините от група В е потвърдено, че премахват плаките в артериите. При комбинация на различни витамини от тази група се регулира дебелината на артериите, с което се намалява риска от исхемична болест на сърцето.

Кисело зеле

Магнезият като елемент има силна защитна роля при сърдечни проблеми. Ускореното стареене на сърдечния мускул се дължи на недостиг на магнезий. Затова магнезиевите запаси в организма са много важни за състоянието на сърцето. Киселото зеле ще подпомогне организма в набавянето му.

Съдържанието на пробиотици и фибри във ферментиралия продукт е отлично и това сваля нивата на холестерола. Леко понижаване на кръвното се постига с помощта на пробиотиците.

Смята се, че витамин К2 намалява риска от болести на сърцето, защото пречи на калция да се отлага в артериите. Различни проучвания са установили, че консумирането на храни, богати на витамин К2, снижават наполовина риска от сърдечни заболявания за период от 7 до 10 години напред.

Ползите от киселото зеле са безспорни, и то трябва да има запазено място на трапезата. Нужно е да го консумират внимателно хората с бъбречни проблеми, камъни в жлъчката и повишена киселинност.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати