Забравете за белия хляб! Основателни причини

Забравете за белия хляб! Основателни причини

Най-големите консуматори на хляб в Европа са българите, а белият хляб присъства всекидневно на трапезата ни. Диетолозите съветват да се ядат пълнозърнести продукти, а белият хляб да се намали до минимум или да се изключи изобщо от менюто.

В последно време диетите без въглехидрати са много модерни, а изоставянето на бялото брашно се прокламира като правилна стъпка към здравословно хранене.

Полезен ли е хлябът и редно ли е да се засищаме с него, не плащаме ли висока цена на традицията да слагаме най-напред тази храна на трапезата си? Ще получим отговор на въпроса, след като сме наясно как се произвежда бял хляб.

Белият хляб се прави от рафинирани пшеничени зрънца, от които се отделят зародишът и от горният слой трици. Премахването на тези два компонента от зърното подобрява вкуса и гладкостта му, но премахва фибрите, витамините от В група, витамин Е, минералите и фитохимикалите, които са много полезни за здравето.

Забравете за белия хляб! Основателни причини

От съставките му остават само въглехидратите и малка част от белтъчините. Хранителната стойност на белия хляб е почти нулева, той само напълва стомаха.

В същото време бялото брашно има редица вредни въздействия върху тялото. То е причина за наднормено тегло и затлъстяване. Гликемичният индекс на хляба е по-висок от този на шоколада. Нишестето във всички хлебни изделия се разделя, навлизайки в храносмилането, и постъпва в кръвта като глюкоза. Това води до пристъпи на глад.

Проблемите в храносмилането са следващата причина, която е в полза на отказването от белия хляб. Глутенът разрушава чревните клетки и това води до храносмилателни смущения.

На неговото действие се дължат и пъпките по кожата. Той не се отделя от организма и натрупването му върху стените на червата увреждат влакната му. Това нарушава абсорбацията на хранителните вещества и се отразява върху кожата като пъпки и други раздразнения.

Забравете за белия хляб! Основателни причини

Пълнозърнестият съдържа фибри, поддържащи чревното здраве, а в белия те отсъстват.

Белият хляб е токсичен, тъй като при производството на пшеница в огромни мащаби тя се третира с различни препарати. Избелването на брашното при рафиниране се прави с вредни вещества.

Консумацията на бял хляб води до пристрастяване. Освобождаването на захари предизвиква покачване на инсулина. Гладът за бързи въглехидрати цели прилива на жизненост, който те създават. Резкият скок в нивата на кръвната захар обаче води до диабет.

Хлябът е нужен в менюто, но трябва да бъде пълнозърнест.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати