Брашното е продукт, който присъства в почти всяка кухня. Неговото приложение в готвенето не се ограничава само до приготвянето на хляб и други печива, а също така се използва за сгъстяване на сосове, яхнии, кремове и др.
Навярно сте свикнали да използвате едно и също брашно за всичко, но може би и сте забелязали, че в магазините се предлагат различни типове брашна, обозначени с различни номера.
Знаете ли какво означава номерът на брашното
Този номер обозначава съдържанието на пепел в брашното в проценти. Например, ако брашното е тип 750, то съдържанието на пепел е 0.75%. Това е брашното, от което се произвежда хляб Добруджа.
Още у нас се произвеждат брашна тип 450, 500, 520, 700, 800, 1150 и тип 1850.
Типовете 450 и 500 са белите брашна, а тип 1850 е пълнозърнестото.
Всъщност, процентното съдържание на пепел означава съдържанието в проценти на обвивки от зърното, от което е направено брашното. По-високото число предполага по-тъмен цвят на брашното, дължащ се на по-голямото количество смлени обвивки на зърното. Това означава и повече полезни хранителни вещества в брашното, като например белтъчини, минерали, витамини, ензими и фибри.
От друга страна, брашната с по-ниско число са по-бели поради ниското количество пепелно съдържание. Те са по-бедни на хранителна стойност, но имат по-добри свойства за приготвяне на хляб и хлебни изделия.
От брашно тип 450 се приготвят фини печива - като козунаци на конци, кифлички на конци и пр. А от брашното тип 500 се приготвя белият хляб, както и се използва широко в домакинството за приготвяне на сладкиши, палачинки и др.
Коментари