gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се пълни патица?

Как се пълни патица?

Как се пълни патица?

Много жени, които разполагат с достатъчно свободно време, а и обичат да сътворяват чудеса в кухнята, са се замисляли дали е толкова трудно да се напълни някое пернато като пиле, пуйка или сочна патица и после да се изпече, така че всички членове на семейството да са във възторг от кулинарния шедьовър.

Ако все още се замисляте над подобни въпроси и никога през живота си не сте се "престрашавали" да напълните патица например, тук ще ви представим подробно как това се случва.

Ще констатирате, че в цялата дейност по приготвянето на пълнена патица няма някакъв кой знае какъв чалъм, а резултатът определено би предизвикал възторг сред близките ви.

1. Вероятно се досещате, че за да има смисъл да пълните патица, то тя трябва да е достатъчно голяма. За да си струва труда, който ще предприемете по пълненето ѝ, патицата трябва да е не по-малко от 2 кг. Но имайте предвид, че колкото по-голяма е, толкова и по-мазна е;

2. Независимо дали сте се снабдили с домашна или "купешка" патица (за предпочитане е първият вариант), е задължително добре да я огледате и да премахнете останалите по нея пера, перушина и т.н. Това става или на ръка, или с помощта на пинцета, или ако леко обгорите кожата на патицата. Тази процедура се спазва и когато патицата е била замразена, но не забравяйте, че замразеното месо губи част от вкусовите си качества;

Пълнена патица

3. Преди да пристъпите към същинското пълнене на патицата, трябва задължително да я измиете добре и да я подсушите. Препоръчително е да отстраните и мазнините около корема ѝ.

4. В редица случаи патицата се маринова, преди да бъде напълнена. Маринатата е по ваш избор, но каквото и да изберете, трябва да знаете, че е добре пернатото да престои с избраната от вас марината на студено, и то поне за 2- 3 часа. Най-добре цяло денонощие;

5. Когато настъпи времето за пълнене на патицата, вашата плънка трябва вече да е готова. Традиционна плънка за патица е ориз, зеленчуци, кисело или прясно зеле и т.н. Пълнеж за патицата могат да са дори картофи или сини сливи;

6. Зашийте с конец отвора към врата на патицата, но оставете достатъчно място, за да можете да "напъхате" плънката в пернатото. Когато сте я напълнили съвсем, зашийте цялата коремна област, така че да сте сигурни, че плънката няма да изпада по време на печенето.

Това е - вече разполагате с пълнена патица, която трябва само да изпечете. По отношение на печенето също има някои тънкости, но обикновено патицата се пече опакована във фолио за около 2- 2.5- часа на 200- 250 градуса.

По същия начин можете да си приготвите пълнена патица със зеленчуци. А и защо нещо по-интересно. Например през студените месеци пълнената патица с кестени и печената патица са класики в много страни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати