Изключителните качества и свойства на зелевия сок

Изключителните качества и свойства на зелевия сок

Зелевият сок е познат на всички нас като отлично средство за борба с махмурлука. Без значение дали сте опитвали или не, със сигурност сте чули за изключителните му свойства.

Въпреки че зелевият сок има не особено приятен вкус и аромат според някои, неговите ползи за организма са многобройни. Доста хора отказват да пият зелева чорба и да ядат кисело зеле под предтекста, че е селско и неприятно на вкус, но е факт, че избите и мазетата на повечето българи са пълни с каци, буркани и бидони с кисело зеле и зелева чорба.

Този деликатес е познат не само в българската кухня. Много народи като австрийците, поляците, румънците и руснаците познават ползите на зелевия сок и киселото зеле и се възползват от благотворното им влияние върху организма.

Киселото зеле се определя като суперхрана, а зелевият сок - като еликсир за здраве. Това е така поради високото им съдържание на ценни вещества като витамини, антиоксиданти и лактобацили. В българската кухня има много рецепти за кисело зеле, но е доказано, че то е най-полезно в суров вид.

Недостатъкът на зелевата чорба е, че понякога може да бъде много солена, което не е добре за организма, затова може да бъде разреждана с вода. За подобряване на вкусовите и качества могат да бъдат добавени и някои апетитни добавки под формата на подправки, ситно нарязан праз лук и други.

За хора с болна жлъчка и камъни в бъбреците, зелевата чорба не е препоръчителна.

Зелевият сок предпазва от рак на дебелото черво, прочиства от токсини черният дроб и подобрява работата му. Спомага за по-добра обмяна на веществата в организма. Той съдържа никотинова киселина, която прави ноктите и косата по-силни и блестящи. Според някои диетолози „еликсирът“ е тайната за гладка кожа, тъй като има способността да намалява бръчките.

зелевият сок съдържа Никотиновата киселина или Витамин B3
Снимка: 1

Приемът на 100 мл зелев сок ежедневно ще помогне на храносмилателната ви система да работи по-добре. Той е известен и със способността си да предизвиква апетит у хора, които страдат от липса на такъв.

Сокът от кисело зеле помага на хора, които страдат от стомашни киселини. Приемането на една чаена лъжица зелев сок преди хранене нормализира чревната флора и помага при продължително разтройство.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Валентин Дончев
Ваня, между "зелев сок" и "зелева чорба" има огроооооомна разлика ! Зелевият сок се прави от прясно изстискано зеле . Полезен е за гастрит и язва . Зелевата "чорба", е продукт от ферментацията на зелето ! Нарича се още "армея" .
0
0