Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви вкусен шаран от А до Я

Как се готви вкусен шаран от А до Я

Как се готви вкусен шаран от А до Я

Шаранът е сладководна риба, която се среща из много български водоеми. Характерното за нея е че е блатна и освен в реки и езера се среща и в по-застояли водоеми. Тук ще ви покажем как правилно да я приготвяте, като ще отделим внимание и на това как да премахнете характерната за нея и за всички блатни риби миризма.

Винаги е препоръчително да избирате вече изчистен от люспите и вътрешностите шаран, най-малкото защото почистването им е прекалено досадна дейност, която освен това е свързана и с "погром" в кухнята - образно казано.

Все пак за една риба е най-важното да е прясна и ако сте успели да се сдобиете с току-що уловен шаран, то сте истински късметлия, а ние сме насреща да ви покажем как да почистите шарана.

Първо премахнете плавника с помощта на нож. Това е онази части, която се намира на гърба на шарана и която не е пригодена за консумация.

Перките също се премахват или с нож, или с ножица.

Много е важно да отделите т. нар. седефено копче. Мнозина го наричат и горчиво копче, защото ако не го премахнете, всяко рибно ястие, което ще приготвяте с рибата, ще придобие горчив вкус. Това копче се намира на самия връх на главата на шарана и действително прилича на копче.

За да премахнете люспите, се изисква малко повече търпение. Добра техника е да оставите рибата за няколко секунди във вряла вода. Така премахването на люспите ще стане доста по-лесно. Важно е да ги премахвате с нож и по противоположната страна на растежа им. "Погромът" в кухнята, за който споменахме в началото, настъпва именно при премахването на люспите.

Някои препоръчват рибата да не се накисва във вода, а да се измие старателно под течаща студена вода. Според други теории обаче рибата трябва да се накисне във вода, към която са добавени няколко лъжици ябълков оцет. По този начин се премахва характерният за всички риби аромат, които обитават блата и застояли водохранилища.

Друг изпитан метод за премахването на неприятния аромат е като натъркате рибата с лимон и сол и я оставите да престои така в продължение на 2-3 часа. Това се извършва след измиването на рибата, естествено.

Вече сте готови за приготвянето на рибно ястие с шаран по ваше желание. Рибата е подходяща както за рибни чорби, така и за пържене, паниране, печене на скара и разбира се - за шаран на фурна. Все пак всички обичаме да си похапваме типичния Никулденски пълнен шаран.

За завършек ще добавим, че ако приготвяте Никулденски шаран, то според народните поверия не трябва да изхвърляте костите му в кофата за боклук, а да ги заровите, изгорите или да ги пуснете в някой водоем. Това се прави за плодородие и за мир в семейството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати