Защо трябва да се откажете от консумацията на тези зеленчуци?

зеленчуци, от които трябва да се откажем

Всички знаем, че зеленчуците са много полезни. Разнообразието им включва широк спектър от витамини, минерали и протеини, които носят много ползи за здравето на организма.

Това, че са полезни, не ги прави вредни ако прекалим с консумацията им. Това може да доведе до застрашаване на нашето здраве и появяването на различни симптоми. В следващите редове вижте някои зеленчуци, от които трябва да се откажем:

Лук. Въпреки лютивия вкус, той е любим на много хора. Лукът съдържа незаменими полезни хранителни вещества. Но ако прекалите с употребата му може да доведе до болка в стомаха, тежки стомашно-чревни разстройства също така и язва. Това се получава от съдържанието му на фруктан. Той също така съдържа и алицин.

Тази съставка може да намали съдържанието на вода в червата. В резултат на това се усещат болка, дискомфорт, подуване и дори тялото ви излъчва лош мирис. За хората, които страдат от стомашен рефлукс, лукът може да предизвика киселини и парене. Въпреки това лукът си остава полезен, стига да не прекалявате с количеството.

Картофите са любими на много от нас, без значение как са приготвени. Лошото при тези зеленчуци е, че те съдържат голямо количество нишесте и бързо усвоими въглехидрати.

картофите не са подходящи за честа консумация

Склонни са да отключат диабет при прекаляване с консумацията им, тъй като предизвикват скок в нивата на кръвната захар и инсулина, след което е последват от рязък спад.

Патладжанът е любим зеленчук, който обаче съдържа съединението соланин, смятащо се за алкалоидна отрова. Това вещество придава горчивия му вкус. В големи дози на консумация на така любимия ни патладжан, може да предизвика камъни в бъбреците и стомашно-чревни смущения.

Консервираните домати са често употребяван продукт било то за сосове, било то за супи или пук яхнии. Те са много удобни и бързи за ползване, но и си имат своите недостатъци. Съдържат много въглехидрати, които повишават кръвната захар в резултат на прекалената им консумация, това може да отключи диабет.

Царевицата е най-богата на въглехидрати. Тя може да доведе до обриви, зачервявания и подуване. Ако се консумира в големи количества може да доведе до пелагра.

Също така повишава нивото на кръвната захар, причинява газове, довежда до диария, чревни нарушения и заради голямото си съдържание на нишесте довежда до сънливост. Това е и причината някои хора да трябва да се откажат от консумацията на този зеленчук.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати