Растителни храни с високо съдържание на протеини

Растителни храни с високо съдържание на протеини

Ако сте от хората, които се отнасят отговорно към здравето си, тогава сте запознати поне малко с темата около здравословното хранене и важността на балансирания рацион за здравето. Ролята на хранителните вещества, които получаваме с храната, е огромна за самочувствието ни, както и така насищаме организма ни с важните за него витамини, минерали, протеини, мазнини и въглехидрати.

Растителните храни могат да наситят тялото ни с така важните и незаменими за всички системи аминокиселини. Те се съдържат в различни количество във всички продукти, затова е важно да знаете кои са на-полезните в това отношение, особено ако сте веган или суровоядец.

Ценността на протеините зависи именно от аминокиселините, които се съдържат в тях. Най-важните за човека са 9 от общо 20-те, тъй като в човешкия организъм те не се синтезират и трябва да си ги набавяме с храната, като особено важно това е за децата, бременните и спортистите.

Аминокиселините са органични съединения, които са образувани от протеините. Те участват и играят много важна роля във физиологичните процеси на организма. Също така формират мускулите, сухожилията, органите, ноктите, косата и са неотменна част от костната система на човек. Те са уникални по структурата си и различните аминокиселини изпълняват различни функции. Протеините се синтезират от аминокиселините, които човек получава с храната. Условно те се делят на заменими и незаменими, като първите се произвеждат изцяло от организма ни, а вторите ги получаваме с храната, тъй като тялото ни не ги синтезира в достатъчно количество.

Растителни храни с високо съдържание на протеини

Белтъците могат да бъдат разделени на две големи групи, а именно с животински произход или растителен протеин. В млечните, месните, рибните продукти и яйцата тяхното количество е най-голямо, затова е важно да употребявате такива продукти редовно.

Ако обаче сте решили да се откажете от месото, тогава трябва да си набавите тези важни за здравето ни протеини. За да може да работи организмът ни пълноценно, всеки човек трябва да консумира храни, които са богати на протеини. Източниците на важните за тялото ни белтъци играят много важна роля за вегетарианците, веганите и суровоядците, тъй като те не могат да си набавят важните протеини и съответно аминокиселини от месните, млечните или рибните продукти.

Растителните храни с високо съдържание на протеини са:

Растителен протеин

- елда;

- ориз;

- овес;

- соя;

- грах;

- боб;

- орехи;

- бадеми;

- бобови култури;

- спанак;

- картофи;

- белите гъби;

- брюкселско зеле;

- соево мляко;

- тофу;

- пшеница;

- тиква;

- киноа;

- сусам;

- амарант.

Обратното също е възможно, а именно организмът на човек да има понижена потребност от приема протеини от растителните продукти. Това обикновено се случва при вродени аномалии, които са свързани с проблеми по отношение на усвояване на аминокиселините. Следователно, за да можете да следите и да запълните дневната норма на организма ви, трябва да знаете от какво количество аминокиселини и съответно белтъци се нуждае организмът ви. Съгласно диетолозите тя варира между 0.5-2 грама дневно. Усвояемостта им зависи пряко от продуктите, в които се съдържат.

Растителни храни с високо съдържание на протеини

Растителните храни с високо съдържание на протеини са също толкова полезни, както и животинските, така че тук всичко опира до личния избор на човека. Недостигът на важните за организма белтъци и съответно аминокиселини може да доведе до следните здравословни проблеми:

- Лоша устойчивост към инфекциите;

- Влошаване състоянието на кожата;

- Забавяне на растежа и развитието;

- Косопад;

- Сънливост;

- Анемия.

Освен недостиг може да се получи и излишък, което също е вредно за организма. Към основната симптоматика в този случай е нарушаване на работата на щитовидната жлеза, заболявания на ставите, хипертония. Важно е обаче да разбирате, че подобни проблеми могат да възникнат и при недостига на различни витамини, а като затова е важно при появата на първите симптоми да се свържете с лекар, който да ви прегледа и да прецени каква е причината за това състояние. И в двата случая трябва да помните, че именно правилното хранене е определящо, за да се направи корекция на протеините и аминокиселините в организма.

Грижете се за вашето здраве, хранейки се здравословно и разнообразявайки редовно менюто си. Именно балансираното хранене е в основата и ключа към крепкото здраве, но и отличното самочувствие.

Не забравяйте редовно да си пускате кръвни тестове и да минавате на профилактични прегледи, тъй като ранна диагностика може много да улесни лечението на различните патологии и проблемите във функционирате на различните системи.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати