Тайните източници на сол

Тайните източници на сол

Все повече хора си дават сметка за опасностите, които носи прекомерната употреба на сол във всекидневното хранене и се замислят за нейното ограничаване.

Все още на дневен ред стои въпросът с готовите храни, чрез които човек приема почти три четвърти от солта ежедневно, а това е сериозният процент, който променя същността на храненето.

Опасността от така наречената скрита сол е всъщност сериозното предизвикателство, на което се дължат много от сърдечните заболявания, някои онкологични проблеми, високото ниво на холестерол, повишеното кръвно налягане и други здравословни проблеми.

Кои са тайните източници на сол в сериозни количества?

Изварата е нискокалоричен хранителен продукт, който често се предпочита пред сирената. Тя съдържа протеин и калций, необходим на организма, но и неочаквано високи нива на натрий, използван като подобрител на вкуса.

Овесените ядки са много популярна храна, търсена за диети от хора, които се опитват да се освободят от излишни килограми или имат проблеми с нивата на холестерол и кръвна захар. Полезните качества на този продукт са безспорни, но съдържанието на натрий е значително, тъй като се използва като консервант.

Изварата е източник на сол

Напитките за спорт са обогатени с протеини и соли, необходими при интензивните натоварвания и потенето, при което се губят соли. Могат да се превърнат обаче в свръх количество за организма, ако не се отчетат правилно загубите на тялото при тренировката.

Вегетарианската храна се сочи като изключително здравословна. Скрити източници на сол обаче може да се окажат сандвичите с панирани зеленчуци, обезсолено сирене или млечен продукт.

Бисквитите и другите сладкиши обикновено свързваме с наличието на захар и никой не мисли за солта в тях. А на практика в бисквитите, вафлите и подобни на тях сладкиши има значителни количества сол, изпълняващ ролята на консервант, овкусител и подобрител.

Не бива да се забравят традиционно богатите на тази подправка храни като сиренето, деликатесните колбаси, чипсовете, ядките. Почти всички видове сосове, сухари, всички полуфабрикати, кетчуп, пица са сред сериозните източници на сол, за която трябва да се следи от етикета на стоките.

Добре е да се държи сметка за това, че грам натрий и грам сол не са едно и също и грамът натрий е повече от грам сол. Осъзнаването на нуждата от самоконтрол при употребата на продукта е най-доброто, което човек може да направи за сърцето си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати