Най-вкусните пържени картофи се правят ето така

Най-вкусните пържени картофи се правят ето така

Макар да считаме, че пържените картофки са любими на децата, проучванията сочат, че и възрастните, които не ги харесват, могат да бъдат преброени на пръсти. Образно казано.

Истината е, че откакто са „изобретени“ пържените картофи - някъде около 17 в., те печелят толкова голяма популярност, че надали можем да си представим да изчезнат някога от менюто ни. Предлагат се в почти всички ресторанти, както и във веригите за бързо хранене.

Факт е, че не са особено здравословни, но когато ги приготвяте у дома, те не са и чак толкова вредни. Задължително преди това проучете кои са подходящите за пържене картофи.

Ето защо тук ще ви покажем 5 тънкости при направата на пържени картофки им в домашни условия, особено ако не разполагате с фритюрник или пък считате, че пърженето на картофи е „фасулска“ работа.

1. Картофите не се режат на ивици!

Пържени картофи
Снимка: Марияна Петрова Иванова

Сигурно сте изненадани, защото почти навсякъде, където сте се отбили, за да си поръчате пържени картофки, те са нарязани именно на ивици. Дори бланшираните картофи, които се продават по магазините, са нарязани на ивици.

Експертите обаче твърдят, че картофите, нарязани на кубчета, се изпържват най-правилно.

Друг експертен съвет гласи да оставите картофите, преди да започнете да ги пържите, за около 2-3 минути в микровълновата фурна на режим Грил. Ако сте враг на микровълновата фурна, можете да си спестите последното, но именно чрез намесата на микровълновата, пържените картофи остават с мека вътрешност, дори и да сте ги препържили.

2. Избор на подходящ тиган

Използването на малък тиган с цел пържене на картофи, е чиста загуба на време, защото макар и бързи за приготвяне, картофите няма да станат мигновено готови.

Избирайте по-голям тиган, който да може да побере достатъчно количество картофи. А по отношение на покритието, експертите съветват тиганът да е чугунен, а не тефлонов.

3. Избор на подходяща мазнина

Домашни пържени картофи

За да са по-здравословни пържените ви картофки, трябва да ги пържите с подходяща мазнина. Забравете за палмовото масло, което е изключително евтин продукт. Най-добре е да използвате зехтин за готвене или свинска мас, като последната води до така желания златист цвят на коричката на картофките.

Отново с цел да превърнете пържените картофки в по-здравословен продукт, е важно след като сте ги изпържили и отцедили от мазнината, да ги оставите за няколко минути върху кухненска хартия, за да може мазнината да бъде максимално отнета от храната.

4. Загрейте добре мазнината, преди да сложите картофките да се пържат!

За да станат вашите картофи перфектно изпържени, то трябва да ги сложите, когато мазнината е много гореща. Не е необходимо да ги разбърквате, а когато започнат да придобиват желания от вас цвят, можете дори да намалите котлона и да продължите пърженето под капак. Когато видите, че са почти готови, усилете отново котлона, махнете капака и пържете така около 1-2 мин.

5. Не забравяйте подправките!

Пържене на картофи

Ясно е, че на пържените картофки пасва сол, както и черен пипер. Но също така можете да ги подправите със сух чесън, кимион, чили на прах и др. Важно е да не забравяте, че всички подправки на прах загарят много бързо, поради което трябва да бъдат добавяни в края на пърженето. А пресни подправки като магданоз, копър, розмарин и др. се добавят, когато картофките вече са изпържени.

Вижте още как да си приготвите пържени картофи на фурна. За вариация на домашните пържени картофи, разгледайте нашите рецепти на тортиля. Различните възможност за картофи на фурна пък, ще ви гарантират здравословно хапване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати