Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храните, които никога да не ядете заедно

Храните, които никога да не ядете заедно

чай с мляко е лоша хранителна комбинация

Всички имат различни вкусове и обичат да си хапват понякога доста разнообразни комбинации на храните. Макар това да ви се струва безопасно, има такива съчетания, които не са никак добре да се смесват. За това алармират водещите диетолози, тъй като тези три комбинации са доста честа грешка.

Ако искате да сте здрави, а и винаги да изглеждате перфектно, чувствайки се идеално в тялото си, тогава е важни да знаете и вие кои са те.

Храните, които никога да не ядете заедно - вижте кои са те:

Често причината за това съчетаване на различните продукти е просто незнанието, че това не е добре за организма. Така например има и доста полезни вещества, които се усвояват добре само и единствено в комбинация с другите такива.

Хляб и конфитюр

Това е не само лоша, а и дори опасна за здравето хранителна комбинация. Дължи се на факта, че при съчетаването на тези две храни се увеличава нивото на кръвната захар в организма.

Белият хляб има особено висок гликемичен индекс (GI), който всъщност играе ролята на показател за това, колко бързо даден продукт може да покачи глюкозата в кръвта.

Ако си мислете, че пълнозърнестият хляб може да се съчетава с конфитюр, то тук отново много грешите. Причината е същата, а именно подобна комбинация отново води до покачване на кръвната захар.

Днес е доказано това, че резките промени на нивото на глюкоза в кръвта водят до редица здравословни проблеми, включително много сериозно увреждат панкреаса.

хляб и конфитюр - вредна комбинация

От друга страна това е и причината за резките енергийни колебания, което също не са никак полезни за организма. Много по-добра идея е да съчетаете филията хляб с масло, защото е доказано че то намалява бързината, с която глюкозата достига до кръвта на човек.

Салата без мазнини

Едва ли може да се сетите веднага, каква е причината това да е опасно за здравето ви. Истината се крие в това, че когато не се добавя олио или зехтин в салатата, а я овкусявате само с лимон или други дресинги, то това пречи на усвояването на голяма част от хранителните съставки.

Наскоро бе проведено поредното изследване, което бе публикувано в „American Journal of Clinical Nutrition“. В него се доказва, че полезните каротиноиди не могат да се усвояват без да е добавена мазнина в салатата. Разбира се, че това далеч не е единственият хранителен продукт, чиито полезни съставки не могат да се усвояват пълноценно без олио или зехтин.

Именно затова е добре, макар и малко, да добавяте мазнина в салатата ви. Ако сте на диета, тогава можете да овкусите с 1-2 супени лъжици зехтин, с което нейният вкус ще заиграе по съвсем нов и безумно вкусен начин.

Чай с мляко

Без значение дали сте любител на черния или зеления чай, и двата преливат от така полезните за здравето антиоксиданти. Те от своя страна играят ключова роля за намаляването на възпалителните процеси. Сравнени двата, зеленият е доста по-полезен за организма, тъй като съдържа по-малко кофеин от черния.

Заедно с това е наситен на много полезни за здравето съставки, които обаче могат да не се усвояват отлично от организма, ако в чая добавите мляко.

Това се дължи на факта, че при добавянето на този продукт, неговите протеини се свързват с така полезните антиоксиданти и те не се усвояват.

Ако искате да видите още неподходящи хранителни комбинации, вижте кои храни не бива да се ядат с яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest