Масло от рапица - кога да го използваме

Масло от Рапица - кога да го използваме

Рапичното масло или северният зехтин, както го наричат още, е масло извлечено от семената на растението рапица. Това масло има специфичен приятен вкус и аромат, а по отношение на вкуса си не отстъпва дори на зехтина. Маслото е особено ценено заради способността му да поддържа прозрачност за дълго време и да не променя аромата си, както се случва със соевото и слънчогледовото масло.

Рапичното масло започва да се използва в хранително-вкусовата промишленост, едва когато е открит ефективен начин за пречистването му. Нерафинираното рапично семе съдържа голямо количество ерукова киселина. Това токсично вещество, когато се натрупва в тъканите, не позволява на човешкото тяло да расте и да се развива нормално. Селектирани са и сортове рапица с ниско съдържание на ерукова киселина

Днес тази култура се използва широко за производството на растително масло и маргарин. Общият състав на продукта е оптимално балансиран и сходен по свойства с добре познатият ни зехтин.

Как да изберем рапично масло

Ако искате да опитате да използвате рапично масло, трябва да се научите как да го избирате разумно. На първо място, изучете етикета: на него ще видите съдържанието на ерукова киселина - 0.3-0.6% се счита за норма. Може също да означава, че продуктът е хидрогениран - ако е така, не си струва да се купува. Миризмата на рапичното масло трябва да е достатъчно приятна, а цвета да е светложълт или просто жълтеникав и е по-добре, ако в бутилката няма утайка - това означава, че продуктът е окислен и гранясал.

Как да съхранявате рапичното масло

Полезните качества на рапичното масло се запазват по-добре в стъклени съдове. Дори ако сте закупили продукта в пластмасова бутилка, у дома е по-добре да го излеете в буркан и да го затворите плътно. Препоръчва се маслото да се съхранява на достатъчно тъмно и хладно място, предпазвайки го от слънчевите лъчи. Разбира се, малко вероятно е да се случи нещо ужасно, но той може да помътнее и да загуби деликатния си аромат. Също така витамин Е запазва свойствата си най-добре на място, недостъпно за светлина.

Ползи и приложение на рапичното масло

Рапично масло

Много растителни масла са ценни преди всичко заради съдържанието си на полиненаситени мастни киселини, които не се произвеждат в организма, но са от съществено значение за поддържането на много жизненоважни процеси. Комплекс от тези вещества, често наричани витамин F, в състава на който влизат и омега-3, 6 и 9 киселините, също присъства в рапичното масло. Забележително е, че именно в това растително масло са омега-3 и омега-6 се представят в съотношение 1:2, а този баланс се счита за оптимален за тялото.

Витамин F е от съществено значение за поддържане на нормалния метаболизъм на мазнините. Ето защо рапичното масло се счита за полезен продукт. При приемането му в достатъчно количество се нормализира липидния метаболизъм, намалява количеството на лошия холестерол в кръвта. Следователно, при редовно използване на рапично масло намалява образуването на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове и рискът от развитие на атеросклероза, тромбоза, сърдечно-съдови заболявания и техните усложнения намалява. В допълнение, омега киселините спомагат за укрепването на стените на кръвоносните съдове, като ги правят по-еластични и здрави.

Полиненаситените мастни киселини участват в процесите на регенерация на тъканите, необходими за нормалното функциониране на сърцето, черния дроб, панкреаса, бъбреците, мозъка и други органи. Рапичното масло ще помогне за укрепване на нервната и имунната система, премахване на натрупаните вредни вещества, ускоряване на възстановяването след заболяване благодарение на съдържащите се в него полиненаситени мастни киселини.

Това растително масло съдържа достатъчно количество витамин Е, чийто дефицит се отразява негативно на състоянието на кожата, косата, ноктите, репродуктивната система на човека. Освен това този витамин е един от естествените антиоксиданти, необходими за поддържане на младостта и здравето, тъй като предотвратява образуването и натрупването в тялото на свободни радикали.

В допълнение към витамин Е, рапичното масло съдържа витамини от група В, витамин А и голямо количество микроелементи (фосфор, цинк, калций, мед, магнезий и и др.), които са необходими за здравето на всеки човек.

Рапичното масло се препоръчва да се въвежда в диетата на хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, тъй като има противовъзпалително и регенериращо действие, намалява киселинността на стомашния сок, а също така има леко слабително действие.

Рапичното масло е особено полезно за жените, тъй като вещества включени в състава му, са необходими за образуването на женски полови хормони. По този начин редовната му консумация спомага за намаляване на риска от безплодие, както и заболявания на женската полова система, включително онкологични. Маслото от рапица е полезно и за бременни жени - съдържащите се в него вещества допринасят за нормалното развитие на плода.

За да извлечете ползи за тялото и да получите дневните норми на много хранителните вещества, са достатъчни да се консумират 1-2 супени лъжици рапично масло на ден. То може да се използва за приготвяне на ястия и сосове, маринати, както и за овкусяване на салати. Най-добре е да го използвате сурово. Не се препоръчва да пържите с рапично масло, тъй като при 180°C то започва да гори и образува канцерогенни вещества.

В народната медицина се използва и външно. Например вани и компреси с топло рапично масло се използват за лечение на ставни заболявания, защото то има противовъзпалително и аналгетично действие. Ако няма други средства под ръка, тогава можете да намажете с това масло малки порязвания, рани или изгаряния.

Рапичното масло се използва и в козметиката за грижа застаряваща, груба, суха кожа на лицето и ръцете. Използва се при приготвяне на козметични кремове и маски, тъй като подхранва, овлажнява и подмладява кожата.

Опасни свойства и противопоказания

Това масло е противопоказано при обостряне на жлъчнокаменна болест и хроничен хепатит, диария, както и индивидуална непоносимост.

Не забравяйте, че при готвене, при продължително и силно нагряване, всички свойства на маслото се губят, те се заменят с токсични съединения. Следователно, за да се избегне вредата от рапичното масло, то трябва да се използва изключително студено, като се избягват температури над 160 ºC.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати