Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави ракия - наръчник на новака

Как се прави ракия - наръчник на новака

Как се прави ракия - наръчник на новака
Декантер (гарафа) за уиски и ракия - 950 мл-66%
Качество без компромис:
Декантер (гарафа) за уиски и ракия - 950 мл
23.00 лв.
7.79 лв.

В България, както всички знаем, ракията е на почит. Тя присъства на трапезата на всяко българско семейство. Също така много хора предпочитат сами да си сварят хубава домашна ракия, вместо да купуват от магазина.

Ако обичате ракия, искате да си направите, но не знаете как - тази статия е за вас. Сипете си нещо за пиене и четете нататък. Тук ще научите всичко за ракията и за това как да си я приготвите у дома.

Ракията е традиционна не само за България, но и за Сърбия, Турция, Румъния и др. По принцип се прави предимно на Балканите. Когато се приготви, в първоначален вид е безцветна на външен вид, но ако се съхранява в бъчви и ако се сложат различни добавки, нейният цвят може да стане жълт или кафеникав.

Думата ракия е чуждица и е навлязла в нашия език от съседна Турция. Тяхната дума за ракия е "ракъ". А в турски език думата е дошла от арабски език.

У нас с ракия се лекува всичко - от болно гърло, до ставни проблеми. Затова и много родни домакинства предпочитат винаги да имат под ръка домашна ракия.

Технология на ракията

Как се прави ракия - наръчник на новака

Както предполагам знаете, ракията се получава, като се дестилират ферментирали плодове или вино. Материалът, от който се прави ракията, се казва джибри. Може да се срещне и с имената пращини или комина. А самият процес се казва варене или печене на ракия. Съдът, в който се прави питието, се нарича казан, като е за предпочитане той да бъде меден. Този казан се загрява с предварително запален огън с дърва, след което се охлажда с вода.

Първото, което потича от казана, се нарича "първак", което е наситено с метилов алкохол. Освен това тази първа течност съдържа и ацетон, фенил и др. Първата течност, която е 1 литър на 100 литра е токсична и не трябва да се пие. Не е препоръчително да се използва и за разтривки. Алкохолният градус на ракията може да стигне от 50 до 60 градуса, след като се премахне първата течност. С течение на времето тези градуси намаляват, като най-слабата ракия се казва "патоки".

Нейните градуси са под 38 °C. Тя не става за пиене, но може да се превари отново. Когато от казана почне да тече патоки, процесът на дестилация се спира и в казана се слагат нови джибри. Ако преварите готовата ракия още един път, ще получите ракия препек, чиито градуси са между 55 и 65 °C. Трябва обаче да се пие разредена с вода. В Северозападна България пият тази ракия не разредена с вода.

Както знаем, по нашите земи ракия се приготвя от незапомнени времена. И тогава, и сега много семейства си правят ракия за собствена консумация.

От какво се прави ракия

Как се прави ракия - наръчник на новака

За направата на ракия са необходими плодове, от които искате да я направите, захар и вода. Ако искате, можете да използвате мед вместо захар. А това несъмнено ще промени нейния вкус и аромат. Материалът, който ви е нужен, се събира на едно място и се оставя да ферментира. Трябва обаче да се разбърква всеки ден. Ако искате да пиете ракия, която не е горчива, и сте решили да я приготвите с плодове, които имат костилки, то е задължително да ги махнете, преди да оставите плодовете да ферментират.

Най-разпространената ракия у нас е гроздовата. А ето как се приготвя:

Приготвяне на гроздова ракия

Да приготвиш гроздова ракия, се смята за част от нашия бит и култура. Смята се за традиция. Ферментиралото грозде се вари в меден казан на бавен огън. Варенето на ракия е много бавен и прецизен процес. В процеса на варене на ракия, може да се сложат и някои билки и подправки. Това се прави с цел да се подобри вкусът и ароматът на ракията.

Видове ракия

1. Гроздова ракия

За да си направите гроздова ракия, трябва да използвате бели сортове грозде като Мискет, Совиньон Блан, Димят и др. Ако направите ракия на основата на вино или казано на нашенски език - джибри, трябва да се дестилира до достигане на 65 % алкохолно съдържание.

2. Сливова ракия

Как се прави ракия - наръчник на новака

За да си направите този вид ракия, както и името подсказва се използват сливи. Трябва да им махнете костилката със специален уред или да си направите на ръка пюре от тях. Ферментацията става в дървени каци или пластмасови бидони.

3. Дюлева ракия

Как се прави ракия - наръчник на новака

Ракията от дюли е предпочитана, но плодовете се намират рядко. Приготвянето на ракия от дюли е сложен процес, защото в дюлите се съдържа малко количество захар и затова може трудно да достигне до високи алкохолни градуси.

4. Плодова ракия

Как се прави ракия - наръчник на новака

За направата на този вид ракия се използват плодове, защото, както знаем, в тях се съдържа голямо количество захароза, а тя е основната съставка за получаването на етанол. Плодовата ракия може да се направи от кайсии, сливи, праскови, круши, дюли и др. Тази ракия може да се съхранява както в дъбови бъчви, така и в черешови, което ще придаде златист цвят на ракията.

И накрая не забравяйте, че с който и да е вид алкохол не бива да се прекалява. Консумирайте с удоволствие и мярка!

Като си на тема ракия научи също каква и колко мая се слага в джибрите, колко време ферментира ракията, защо горчи ракията или колко време се вари ракията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest