Как да запазим ценните вещества на зеленчуците?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да запазим ценните вещества на зеленчуците?

Как да запазим ценните вещества на зеленчуците?

Зеленчуци

При неправилна топлинна обработка голяма част от полезните витамини в хранителните продукти могат да бъдат унищожени до 90 %.

Има някои правила, спазването на които ще ви помогне да запазите максимално витамините и хранителните качества на зеленчуците.

Първото условие е зеленчуците да са пресни и неувехнали.

Чистенето и нарязването им трябва да става непосредствено преди топлинна обработка и то с неръждаем нож. Ако може само да ги накъсате, без да ги режете, винаги е по-добре.

При беленето на някои зеленчуци като например моркови и картофи, трябва горният слой да се реже много тънко, тъй като именно там се съдържат най-много витамини.

Готвене

Друго важно условие, което повечето домакини не спазват, е почистените зеленчуци да НЕ киснат във вода, тъй като в нея преминават водоразтворимите витамини и минерални соли.

Зеленчуците трябва да се пускат в кипяща вода. Това е така, защото при високата температура веществото, което разрушава витамин С се неутрализира и така става възможно витаминът да се запази.

Използвайте само здрави, неолющени алуминиеви съдове. Медени или железни съдове не са препоръчителни, защото при допир витамин С се унищожава.

При варенето зеленчуците е добре да бъдат покрити с вода, а съдът, в който се намират, да бъде плътно затворен с капак.

Продуктите се варят до омекване, след което трябва да се свалят от огъня. Колкото повече се варят, толкова повече губят витамините си.

Добре е зеленчуковите ястия да се консумират веднага след приготвянето им, защото след престояване повече от един-два часа те губят от витамините си. След третия час витамин С се унищожава 20-30 % а след 6 часа напълно се разрушава. При повторно нагряване той също се разрушава.

Необходимо е да знаете още, че при варенето на пара витамин С се руши по-малко, отколкото ако се вари във вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати