Кога да консумираме и избягваме бобовите култури?

Кога да консумираме и избягваме бобовите култури?

Узрелите бобови растения се считат за едни от най-полезните хранителни продукти за човека. Сварените зърна съдържат голямо количество белтъчини, въглехидрати и мазнини.

Всъщност белтъчините в лещата и най-вече в соята се приближават по състав на тези в месото.

Соята например съдържа 36.5 г % белтъчини. Това ще рече – два пъти повече белтъчини от говеждото месо. В състава и влизат още 15.5 г % мазнини и 26 г % въглехидрати.

От всички варива тя е и най-богата на витамини и минерални соли. Кълновете й съдържат значително количество витамин С.

В соята има и достатъчно количество лецитин. Тази субстанция играе важна роля за нормалния растеж на организма и спокойното функциониране на нервната система. Ето защо е подходяща храна за подрастващи и хора с проблемни нерви. Все пак имайте в предвид, че прекаляването с нея е противопоказно, тъй като съдържа не малко мазнини.

Кога да консумираме и избягваме бобовите култури?

Лещата от своя страна е богата на желязо, витамин В1 и лецитин. Особено полезна е за болни от анемия. В по-малки количества се препоръчва и на хора с чернодробни проблеми.

Зеленият фасул също е един от най-добрите представители на бобовите култури. Съдържа малко белтъчини и въглехидрати, но за сметка на това значително количество от витамините С, В2 и каротин. Специалистите го препоръчват като изключително подходяща храна за диабетици, поради ниските въглехидратни нива. Подходяща храна е и за хора, страдащи от бъбречни и чернодробни заболявания.

Зеленият грах е два пъти по богат на мазнини от зеления фасул. Освен това има в състава си следи от мазнини и доста въглехидрати. Богат е още на витамини от групата В, на витамин С и лецитин.

Кога да консумираме и избягваме бобовите култури?

Бобовите растения се много полезни и за костната система. Сварени, те са богати на ценни минерали – фосфор, калий, магнезий, желязо.

Богати са на витамин С. Съдържат и витамини от групата В. Грахът, соята и лещата имат в състава си и каротин.

При проблеми със стомашната лигавица е препоръчително да избягвате бобовите култури. Те съдържат голямо количество груба целулоза и пурини, която освен, че дразни стомаха, образува газове.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати