Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Плодове и топъл чай охлаждат бързо при прегряване

Плодове и топъл чай охлаждат бързо при прегряване

Плодове и топъл чай охлаждат бързо при прегряване

Горещината е наистина риск, който не бива да се пренебрегва. Може би обаче не сте наясно, че е добре да се ходи бос при всяка възможност. Много точки по ходилата са пряко свързани с работата на различните органи и при стимулирането им се повишава общият тонус на организма.

Водата може да бъде заменена с плодове и зеленчуци с високо водно съдържание – краставици, домати, диня. Те доставят и допълнително количество витамини и минерални вещества.

Топлият зелен чай е незаменим в горещината, защото така се регулира топлообменът. В най-горещите места на планетата хората отдавна са се убедили в това и именно чайовете, а не ледените напитки са техните "разхладителни".

Всички плодове и зеленчуци с бял или зелен цвят са "охлаждащи".

Студеният душ е измамно решение – съдовете се свиват, но после се разширяват още повече. Топлият, дори горещ душ е за препоръчване. Ако имате големи прозорци, щорите може да се окажат недостатъчна защита.

На помощ идва фолиото – то отразява топлината и светлината и така нагряването в стаята ще се намали.

Рязката смяна на температурата при влизане в студени води може да предизвика сърдечен спазъм, затова непременно първо постойте на сянка, за да се охлади прегрятото тяло.

Не се борете с изпотяването с всички средства. Потта, макар и неприятна и за вас, и за околните, е най-силното средство на организма да противостои на прегряването.

Най-опасният начин да спрете потенето, е да се въздържате от течности – резултатът може да е изключително тежък. В горещината не пийте бира, силно кафе и коктейли. Те са голямо изпитание за сърцето. Ако изобщо ще пиете алкохол, нека да е бяло вино, разредено с вода.

При температура над 26º, на всеки половин час изпивайте чаша вода. Често обливайте ръцете до лактите със студена вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest