gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Патладжанът помага при запек

Патладжанът помага при запек

Патладжан и Домати

Патладжанът, наричан още син домат, е растение от род Кучешко грозде на семейство Картофови. Растението дава плод със същото име, който се използва широко като зеленчук в готварството.

Патладжанът е близък роднина на домата и картофа. Произлиза от Индия и Шри Ланка. Той е едногодишно растение, достигащо 40-150 см на височина. Цветовете са бели до виолетови, с петделно венче и жълти тичинки. Плодът е месест семков, съдържа многобройни малки меки семена.

Патладжанът се отличава с богатството си на важни минерали като калий, калций и желязо, натрий, протеини, витамин А и фибри. Благодарение на здравословните си качества, става любим зеленчук на мнозина крале и кралици през вековете.

В Индия и на други места в Азия се срещат сортове, които приличат на кокоши яйца по големина. Цветовете на патладжана пък варират от бял до жълт или зелен, както и червеникаво-морав и тъмноморав.

Патладжанът има високо съдържание на хлорогенна киселина. Това е един от най-мощните антиоксиданти, произведени в тъканите на растенията. В киселината преобладават над 10 фенолни съединения, които предпазват от стрес и инфекции.

Патладжан с Марината

Фитонутриентите, които се съдържат в патладжана, помагат за предотвратяване на увреждане на клетките, причинено от свободните радикали. Благодарение на насунина, който съдържат, патладжаните помагат за понижаване на вредния холестерол.

Заради високото си съдържание на фибри, синият домат е ефикасен и за облекчаване на запек. Освен това се препоръчва и за предотвратяване на хемороиди и колит.

Синият домат е полезен и при диети, тъй като няма високо съдържание на калории и мазнини.

Патладжаните се приготвят по различни начини - на пара, пържени или печени. За да се смекчи горчивия им вкус, нарязаните патладжани трябва да бъдат осолени и да престоят поне 30 минути преди термичната обработка.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати