Перфектното дневно детско меню

Перфектното дневно детско меню

Предлагаме ви идеи за здравословно дневно детско меню (обяд, закуска и следобедна закуска), предложено от специалисти по детското хранене.

За закуска

Зърнена закуска (за предпочитане пълнозърнеста) с мляко и плодове. Това бързо за приготвяне ястие ще снабди детския организъм с изобилие от хранителни вещества, включително въглехидрати, фибри, калций, желязо, фолиева киселина и цинк. В дългосрочен план точно тази закуска ще намали рисковете от наднормено тегло, висок холестерол и триглицериди в кръвта на подрастващите.

Алтернативи:

Пица, приготвена от пълнозърнесто тесто + зеленчуков топинг и портокалов сок.

Нискомаслен плодов йогурт + препечена филийка пълнозърнест хляб + портокалов сок.

Пасирани плодове с кисело мляко + пълнозърнест тост.

Бъркани яйца с препечена пълнозърнеста филийка и портокалов сок.

Гофрета, изпечена от пълнозърнеста каша с пълнеж от масло, ситно нарязани (или счукани) бадеми, фъстъци, соеви или слънчогледови семки и чаша прясно мляко.

За обяд

Перфектното дневно детско меню

Зеленчукова супа или зеленчуци на пара.

Ориз с грах и моркови.

Ориз със соеви кълнове.

Гладните деца биха хапнали с удоволствие каквото имате под ръка. Ето защо е необходимо в кухнята ви да има само здравословни продукти за бързо хапване, част от които да стават и за консумиране извън дома. Следобедната закуска може да включва:

Сандвичи, приготвени от пълнозърнест хляб, яйце и сурови зеленчуци.

Фъстъчено масло, намазано върху суха твърда бисквита (крекер).

Плодове и кисело мляко.

Зърнено вариво с прясно обезмаслено мляко.

Пуканки + портокалов сок.

Печени соеви семки и други ядки.

Нискомаслено сирене, намазано върху пълнозърнест тост или бисквита.

Малки сандвичи с лютеница или доматен сос с нарязани зеленчуци.

Как да примамите злоядите деца към трапезата?

Перфектното дневно детско меню

Експериментирайте. Ако имате време приготвяте храната или украсата върху сандвичите във формата на любимия анимационен герой на детето. Направете ориза цветен, добавяйки грах, моркови, царевица, броколи. Измисляйте кратка история за всяко ястие.

Включвайте разнообразни плодове и зеленчуци в менюто им и ги информирайте кое за какво е полезно и кой го харесва, например зайчетата обичат моркови и пр. Не забравяйте, че децата са като меката глина, придобиват формата, с която ги изваете. Научете ги колко е важно да се хранят здравословно и им разкажете как храната ще ги направи силни и готови да постигнат всяка своя мечта.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Петси
Петси
27.02.2014 15:27
Пуканки+портокалов сок?!Що за закуска..сока добре,ама солените пуканки..ГМО-то от пакетчетата..Да, и месо наистина не виждам, защо?
4
0
ина
ина
14.02.2014 13:53
много добре е написано но това не е за злояди деца между две и три годинки които притежават онази особеност от човешкия характер наречена инат
1
1
рррр
рррр
21.10.2013 15:55
Тия деца месо няма ли да ядат? Или ще ги правим вегетарианци?... Едно време, до колкото си спомням детската харана приготвена по специални рецептурници за ясли, детски градини, училища и ученически лагери си беше перфектна. Нямаше деца с наднормено тегло и други здравословни проблеми /като изключим децата с вродени аномалии и фамилна обремененост/. Проблема на днешното хранене е в голямото разнообразие на сладкарски и тестени изделия, отделно многото консерванти. И не ми хвалете пълнозърнестите храни, ако бяха много добри, то в Америка нямаше да има толкова затлъстели хора. Също така трябва да се забрани със закон, рекламирането на храна по телевизията! Човек може и да не е гладен, но като гледа рекламите, му се дояжда / събужда се любопитството/ Както е вредно да се рекламират наркотици, алкохол и цигари, също толкова са вредни сладките и тестени храни. Трябва да се промени мисленето! Храната да не е награда! "ще ти кутя шоколад, ако направиш..." Просто трябва да се приема,като необходимост - като ходенето до тоалетна, като спането, четенето на книга, ученето, полагането на някакъв труд или забавление...
9
0
mima
mima
26.10.2011 19:14
Здравето е едно от най-важните неща и затова то трябва внимателно да се следи. Още по-важно е да се следи това на нашите деца. Най-малкото, което всеки родител може да направи е да внимава каква храна предлага на детето си у дома. За да се постигне това обаче, родителят трябва да е запознат с това кои храни са подходящи, както и какви и колко ценни съставки съдържат те. Има различни начини за установяване на тази информация, като един от тях е използването на специален калкулатор, като този, който да помогне на всеки да се грижи по-добре за здравето на детето си.
3
0
Iva savova
Iva savova
25.10.2011 20:34
Много родители внимават за това как се храни тяхното дете и за целта се консултират с диетолог или използват специален електронен калкулатор ( като този тук: ). По този начин контролирането на порциите и ценните хранителни вещества става много бързо и лесно.
1
0