Кралски терин за Новогодишната трапеза

Кралски Терин

Голямата изненада за Новогодишната трапеза може да е кралски терин с месо и гъби. Приготвянето му отнема време, но резултатът си струва усилията.

Необходими са 250 грама свинско месо, 650 грама пуешко месо, 450 грама пилешки дробчета, 500 грама нарязан на слайсове бекон, сто грама варено-пушен бекон.

Освен това са необходими 350 грама печурки, 1 яйце, 1 глава лук, връзка магданоз, 120 мл бяло сухо вино, 30 капки соев сос, 45 мл коняк, 4 супени лъжици зехтин, 1 супен лъжица нишесте, бял пипер на зърна – една чаена лъжичка, една чаена лъжичка индийско орехче, две чаени лъжички червен пипер, сол.

Свинското месо се смила, пуешкото месо се нарязва на малки парченца, цялото парче бекон се нарязва на кубчета със страна 5 милиметра. Смесват се свинското, пуешкото и нарязаният на кубчета бекон и се заливат с 30 мл коняк, бялото вино и 20 капки соев сос.

Добавя се индийското орехче, червеният пипер и солта. Всичко се разбърква добре, затваря се с капак или фолио и се оставя за 8 часа в хладилника.

Двеста грама от дробчетата се мариноват в 15 мл коняк, 10 капки соев сос и щипка сол за един час. Леко запържете маринованите дробчета – по пет секунди от всяка страна.

Терин

Нарежете почистените гъби на малки кубчета със страна пет милиметра. Нарежете на ситно лука и магданоза. Запържете две минути лука, докато стане прозрачен.

Добавете гъбите и пържете пет минути на силен огън, като постоянно разбърквате, за да не допуснете образуването на златиста коричка на гъбите.

Добавете към гъбите сол на вкус и магданоз и свалете от огъня. Разбийте в блендер едно яйце, 250 грама дробчета и нишестето, разтворено в една супена лъжица вода.

Добавете еднородната маса от блендера към маринованото смляно месо. Добавете и гъбите. Намачкайте зърната бял пипер и ги добавете към смляното месо. Можете да използвате млян бял пипер.

Посолете и разбъркайте. Покрийте дъното на форма за кекс с бекон, като краищата на слайсовете трябва да висят извън ръбовете на формата. Напълнете формата с половината смляно месо, отгоре разпределете пържените дробчета.

Върху тях изсипете останалата част от смляното месо и покрийте с висящите краища на слайсовете бекон. Увийте формата в три слоя фолио и печете на водна баня.

В предварително нагрята на 180 градуса фурна поставете голяма тава, пълна до половината с вода, и поставете в нея формата с месото. Печете един час и четиридесет минути.

Охладете терина и излейте сока от печенето. Покрийте терина с прозрачно фолио и притиснете с тежест от около три-четири килограма. Оставете за 24 часа в хладилника.

След 24 часа отстранете тежестта и фолиото, минете с нож покрай ръбовете на формата за печене и с рязък удар по масата извадеете терина от формата. Преди сервиране нарежете терина на филийки, дебели един сантиметър.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати