Кои плодове се препоръчват при диабет

ядене на ябълка

Захарният диабет не бива да е присъда, тъй като е възможно да се живее пълноценно и качествено, дори при такова сериозно заболяване. Не е необходимо да се отричате от обичайните храни и плодове, дори те трябва да станат основният източник на минерали, витамини и жизненоважни влакна.

В такава ситуация, основното условие ще бъде внимателният подбор на тези плодове. Необходимо е да се насочи вниманието само върху тези зеленчуци и плодове при диабет, които имат нисък гликемичен индекс. Но все пак е невъзможно да се забрави и за количеството на порцията.

Говорейки кои плодове могат да се консумират при диабет, ще отбележим тези, които имат гликемичен индекс в рамките на 55-70 и не надвишават тези граници. Ако този индикатор е повече от 70 точки, тогава продуктът е противопоказен при всеки тип диабет.

Придържайки се към такава проста препоръка, възможно е кръвната захар да се поддържа на нормално ниво. Освен това, е необходимо да се вземе предвид и обемът на изядената част.

За да направите правилния избор, трябва да използвате само кисело или сладко-кисели сортове. Соковете и захарните сортове плодове могат да имат много негативно въздействие върху здравето, което води до остър скок на глюкозата в кръвта на пациент с диабет.

Не трябва да се забравя, че соковете от плодове и зеленчуци са няколко пъти по-тежки по отношение на гликемията, отколкото продуктите, от които са извлечени. Такава картина се наблюдава предвид факта, че сокът е течност без влакна, което указва влияние при асимилацията на захарта.

Ябълки

ябълка

Те могат и трябва да се консумират при диабет тип 2. Ябълките съдържат пектин, който е в състояние да пречисти кръвта и по този начин да помогне да се намали нивото на глюкозата в нея. В допълнение към пектина, ябълките съдържат в достатъчна степен витамин С, калий, фибри и желязо. Тези плодове са на разположение през цялата година и ще ви помогнат да преодолеете проявите на депресия, да премахнете излишната течност и да предотвратите подуването.

Круши

круши

Ако решите, че крушите не са много сладки, тогава те, както и ябълките, ще бъдат усвоявани дълго в стомаха и също така ще допринесат за отслабване.

Грейпфрут

грейпфрут

Отдавна се знае, че е този цитрус съдържа огромен запас от витамин С, който предпазва организма от вируси, той е доста важен в периода на масовите настинки. Гликемичният индекс на грейпфрута е толкова малък, че дори и доста голям плод няма да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар при пациенти с диабет от всякакъв тип.

Череша

череши

Истински безценна може да се нарече черешата. Тя съдържа такова огромно количество кумарин и желязо, че това е достатъчно, за да се предотврати образуването на кръвни съсиреци. Дори сладката череша не може да доведе до прекомерно образуване на глюкоза в кръвта.

Касис

касис

Касисът /червен и черен/ е отлична възможност за диабетиците. Не само, че могат да се ядат плодовете, но листата на този невероятен храст може да се ползват за лечебен чай.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати