Правилно съхраняване на яйца
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правилно съхраняване на яйца

Правилно съхраняване на яйца

Правилно съхраняване на яйца

Правилното съхранение на яйцата е изключително важно, особено в дните след Великден, когато остават много яйца. Въпросът за съхранението им касае пряко нашето здраве.

В пресните яйца се крие салмонела. Хубаво е да не консумирате яйца, които са прекалено рохки. Болестта салмонела се съдържа предимно в жълтъка, но е възможно да се открие и в белтъка, така че трябва да бъдете внимателни.

Важно при самото купуване на яйцата е да ги купувате от място, където са били на студено. Вкъщи яйцата трябва да седят само в хладилника.

Бактерията на салмонелата се развива бързо при стайна температура, така че не бива да рискувате и да оставяте яйцата за дълго в стаята.

Общо разпространеното място за съхранение на яйцата е вратата на хладилника. Оказва се, че там не е много подходящо. Дръжте яйцата на най-студеното място във вашия хладилник.

Не се запасявайте с големи количества яйца, купувайте необходимото количество за реалните нужди на вашето домакинство. Препоръчително е суровите яйца да се използват до три седмици от купуването им.

Ако сте приготвили нещо само с жълтъците или съответно само с белтъците на яйцата и неизползваната част сте прибрали в хладилника, знайте че тя може да се съхранява не повече от четири дни.

Консумацията на твърдо сварени яйца не ви предпазва от опасности. Това е твърдение, в което лекарите са категорични. След сваряването, яйцата трябва да бъдат охладени и прибрани в хладилник. Хубаво е сварените яйца да бъдат изядени в рамките на една седмица.

Тъй като е нормално след Великден да останат яйца, то всъщност се оказва, че е препоръчително въобще да не ги ядете. Според специалисти престоялите извън хладилника повече от два часа боядисани яйца трябва да се изхвърлят.

Най-хубавото решение за останалите ви яйца е бързо да спретнете една яйчена салата и да оползотворите всички тях. Важно е след вдигането на трапезата веднага да ги приберете на студено, а онези които са били украса на масата просто изхвърлете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати