Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хранене при хроничен гастрит

Хранене при хроничен гастрит

DesislavaDesislava
Новак
217311
Хранене при хроничен гастрит

Гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха. Много неща могат да предизвикат гастрит. Най-честата причината е инфекция с бактерията хеликобактер пилори, която причинява стомашни язви. Автоимунно заболяване или продължителна употреба на нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен, също може да предизвика гастрит. Гастритът може да възникне внезапно (остър гастрит) или постепенно (хроничен гастрит).

Признаци и симптоми

Най-честите симптоми на гастрит са стомашно разстройство и болка. Другите възможни са:

• Храносмилане (диспепсия)

• Киселини в стомаха

• Коремна болка

• Хълцане

• Загуба на апетит

• Гадене

• Повръщане, вероятно на кръв или материал, който изглежда като утайка от кафе

• Тъмни изпражнения

Гастритът може да бъде причинен от инфекция, възпаление, автоимунни заболявания, където имунната система погрешно атакува стомаха или обратен поток на секрет от жлъчка в стомаха (рефлукс на жлъчка). Гастрит може да бъде причинено от заболяване на кръвта, наречено злокачествена анемия.

Извършване на промени в начина на живот, като например избягване на дългосрочната употреба на алкохол, нестероидни противовъзпалителни средства, кафе и наркотици, може да помогне за предотвратяване на гастрита и усложненията които идват след него (като пептична язва). Намаляване на стреса чрез техники за релаксация - йога и медитация също може да ви бъдат от полза.

За да се справите с хроничния гастрит яжте храни богати на фибри, храни, съдържащи флавоноиди, като ябълки, целина, боровинки (включително сок от червена боровинка), лук, чесън и чай, които могат да спрат развитието хекобактер пилори. Избягвайте храните с високо съдържание на мазнини. В проучвания е доказано, че високото съдържание на мазнини в храните увеличава възпалението на стомашната лигавица.

За намаляване на симптомите при хроничен гастрит, консумирайте следните храни:

• Яжте антиоксидантни храни, включително плодове като боровинки, череши и зеленчуци като домати и чушки.

• Яжте храни с високо съдържание на витамини и калций, като бадеми, боб, цели зърна, тъмните листни зеленчуци като спанак, зеле и морски водорасли.

• Избягвайте рафинираните храни, като например бял хляб, макаронени изделия, захар.

• Яжте постно месо, риба, тофу (соево мляко, ако нямате алергия) или боб за протеин.

• Използвайте здравословни масла, като зехтин.

• Намаляване или премахване на транс-мастни киселини, открити в печени изделия като бисквити, торти, пържени картофи, лучени кръгчета, понички, преработените храни и маргарина.

• Избягвайте напитки, които могат да раздразнят лигавицата на стомаха или да увеличи производството на киселини, включително кафе (със или без кофеин), алкохол и газирани напитки.

• Пийте 6-8 чаши филтрирана вода на ден.

Следните допълнения може да помогнат за здравето на храносмилателната система:

• Мултивитамини, съдържащи антиоксидантните витамини A, C, E, витамини и микроелементи, като магнезий, калций, цинк и селен.

• Омега-3 мастни киселини, като например рибеното масло, 1 - 2 капсули или 1 супена лъжица масло 2-3 пъти дневно, могат да помогнат за намаляване на възпалението.

• Пробиотични добавки (съдържащ лактобацилус ацидофилус). Пробиотиците или "приятелските" бактерии могат да помогнат за поддържането на баланс в храносмилателната система между добрите и вредните бактерии. Хората, които са отслабена имунна система или които приемат имуностимулиращи лекарства трябва да приемат пробиотици само под ръководството на лекуващия си лекар.

Билките като цяло са по-безопасен начин да се засили и тонуса на тялото и да се справим с симптомите на хроничният гастрит. Препоръчва се употребата на следните билки:

• Някои предварителни изследвания показват, че червената боровинка може да инхибира растеж на хеликобактер пилори в стомаха.

• Анасон. Консумацията на чай от анасон, значително може да подобри симптомите на хроничен гастрит.

• Женско биле - 3 пъти дневно, дъвчете от тази билка 1 час преди или 2 часа след хранене, може да помогне за защита срещу увреждане на стомаха.

• Мента. Чай от мента 2 - 3 пъти дневно може да помогне за облекчаване на симптомите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Лили
Лили
16.10.2015 13:07
По-скоро какво НЕ трябва да ядем при гастрит, трябва да се казва статията ви. Това, че трябва да се избягват лук, чесън, домати и т.н. мисля, че и човек без конкретно заболяване на стомаха го знае, с изключение на този писал статията.
7
0
Galina
Galina
09.05.2015 21:46
Spored men trqbva da se ignorira statiqta...Vseki chovek e sys strogo individualna sistema i spored lichnoto mu sebeuseshtane i zabolqvane, trqbva da izgradi svoq dieta i kakvo da izbqgva ot gore izbroenite hrani.Za men e glupost da ni slagat pod obsht znamenatel.Da, navqrno sa pravi za bilkite, no ne trqbva da se podcenqvat.Ot edin bosilek = 5 dni kriza.Na men mi vredi, no na nqkogo moje i da e polezen.
4
0
Дани
Дани
26.01.2015 16:45
Нямам идея кой е писал тази статия и как си е правил проучването (ако въобще е имало такова), но човек с гастрит ако следва тези съвети спокойно би си докарал язва!!!!
9
0
Vale Dim
Vale Dim
23.03.2014 21:54
много странна статия... имам хроничен гастрит и винаги са ми казвали лук и чесън, както и домати да не ям....както и пълнозърнестия хлаяб,
17
0
100yan
100yan
02.07.2013 19:05
зеле и боб е полезен ?
13
2