gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Продукти, които помагат за запазването на тена

Продукти, които помагат за запазването на тена

Продукти, които помагат за запазването на тена

Близнатата от слънцето кожа изглежда съблазнителна, а шоколадовият загар подчертава красотата на светлите летни тоалети. Но след като сте хванали тен, е важно и да можете да го запазите възможно най-дълго време.

На практика тенът ни е даден от природата не за да изглеждаме по-добре, а за да ни предпази от слънчево изгаряне. Тенът е изработен под въздействието на ултравиолетовите лъчи пигмент – меланин.

Процесът на изработване на меланин се стимулира от хипофизата. Като правило тенът не се задържа прекалено дълго. Една от основните грешки, които плажуващите допускат, е че се пекат безмилостно на слънце, като мислят, че така ще получат желания ефект.

За да може тенът да се запази повече време, се препоръчва да почернявате на сянка, тъй като и пясъкът, и водата отразяват слънчевите лъчи. Така ще почернеете по-бавно, но по-качествено.

Ако сте под стрес, ще почернеете по-бавно, тъй като при стресови ситуации се изработва по-малко меланин. Пигментацията на кожата е свързана със съдържанието на определени витамини и ферменти в организма, както и със състоянието на ендокринната система.

Продукти, които помагат за запазването на тена

Недостигът на витамините А, С, РР спомага за бързото избеляване на кожата, липсата на достатъчно витамин В намалява избеляването и го забавя.

За да запазите тена си по-дълго, трябва да увеличите консумацията на моркови, магданоз, зелен лук, шипки, кайсии, ягоди, касис и боровинки.

Също така трябва да наблегнете на бадеми, лешници, сушени кайсии, ориз, риба [треска], черен дроб – пилешки и свински, прясно мляко.

Трябва сериозно да намалите консумацията на картофи, червено цвекло и броколи, а също така на спанак и други зелени листни зеленчуци.

За да запазите тена си по-дълго, намалете консумацията на портокали, банани, тестени изделия, изделия с мая, бобови култури, овесени ядки, бъбреци, мозък, жълтъци от яйца, кисело мляко, червено месо.

Редовно се глезете с морковен и кайсиев сок, и пийте не по-малко от литър и половина вода на ден. Наблягайте на жълтите зеленчуци и плодове, ако искате да сте шоколадови по-дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати