gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тайната на вкусния пълнеж за чушки

Тайната на вкусния пълнеж за чушки

DesislavaDesislava
Новак
217448
Пълнени чушки
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Пълнените чушки са едно от многото традиционни български ястия, които обичаме безрезервно и си похапваме с удоволствие и коремна наслада. Едва ли има трапеза, на която те да не присъстват, особено на някои празници, като Бъдни вечер. Разбира се, и без повод пълнените чушки са редовно на масата на нашенеца. Според неофицилно проучване на gotvach.bg, пълнените чушки се харесват и на огромен процент от чужденците. За това ви предлагаме една подробна рецепта, в която можете спокойно да експериментирате с пълнежа.

Необходими продукти:

1 кг средни чушки, 250 гр ориз с дълги зърна, 250 гр мляно говеждо месо, птиче или др., 1 голяма глава лук, нарязана, 4 скилидки чесън, накълцан, 1 ч.л. кимион, 1 ч. л. червен пипер, 2 супени лъжици магданоз, сол и черен пипер, 2 супени лъжици босилек

За соса: 2 кутии ситно смлени домати, 4 скилидки чесън, накълцан, 1 глава лук, ситно нарязана, 2 супени лъжици босилек, половин чаена лъжичка лют червен пипер, 1 ч. л. захар, 4 супени лъжици зехтин

Прибори: две тенджери, дървена лъжица, лъжица, ръчен пасатор, дъска за рязане, нож

Начин на приготвяне

Стъпка 1: Направете соса

Поставете едната тенджера на загрят котлон на средна топлина и добавете малко олио, след което добавете лука. Оставете лука да се задуши, като от време на време разбърквайте, докато почти стане прозрачен. След това добавете чесъна и оставете да покъкри за около минута. Добавете нарязаните домати, последвани от захарта, лютия пипер, подправете със сол и черен пипер. Оставете соса да се готви за 10 до 15 минути. След това добавете босилека и оставете да къкри за още една минута. Накрая с помощта на ръчен пасатор, пасирайте соса - трябва да има гъста консистенция. Отстранете от котлона.

Стъпка 2: Направете пълнежа

Загрейте тиган на висока температура. Изсипете мазнината, добавете мляното говеждо месо, като разбърквайте периодично. Когато говеждо месо е почти готово, добавете лука и оставете да се готви за още 2 до 3 минути. След това се добавя чесъна, последван от ориза, като след това разбъркайте всичко добре заедно и изключете котлона. Добавете кимион и червен пипер. Подправете със сол и накрая се добавете босилека и магданоза. Смесете добре.

Стъпка 3: Напълнете чушките

Пълнеж за чушки

Отрежете капачетата на чушките като се постарайте да ги запазите, за да можете след като ги напълните да ги покриете с тях. С помощта на лъжица напълнете всяка чушка с предварително направеният пълнеж, като оставите и малко място за 1-2 лъжички от соса. Повторете същото и с останалите чушки. Вземете всяка една чушка и добавете няколко супени лъжици доматен сос. След това го поставете в тенджерата със останалия сос. Накрая, захлупете чушките с изрязаните капачета.

Стъпка 4: Печене

Загрейте фурната до 180 градуса. Сложете капака на тенджерата (тенджерата трябва да е с подходящ капак), сложете във фурната и оставете да се готви за около 1 час.

Стъпка 5: Сервирайте ястието

Когато чушките са омекнали, извадете тенджерата от фурната и махнете капака. С помощта на лъжица сипете от соса върху чиния за сервиране, сложете пълнените чушки отгоре и сервирайте.

Пълнежът за тези пълнени чушки може да бъде променен, за да се създадете едно безкрайно разнообразие от възможности за избор - следващия път можете да опитате пълнеж с морски дарове или вегетариански пълнеж от извара, яйца и сирене. Соса подхожда идеално какъвто и избор да направите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 3
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Изпрати
Мариела Христова
Едно от любимите ми ястия.
0
1
милко
милко
10.03.2015 10:48
Каймата е хубаво да не е само говежда а смес със свинска ,иначе става суха ,правилно по-долу се казва ,че чушките искат поне 3 средно големи глави лук ,ориза се запържва заедно с лука до остъкляне ,останалото е -тавата ,заливане със доматен сос и печене.
3
0
Теодора
Теодора
22.11.2014 17:01
За Бъдни вечер се готвят постни чушки а не с кайма.
1
0
лола
лола
26.06.2014 21:36
Готвя ли ориз ,винаги слагам повечко лук.А с кайма ,гьозум и домати на вкус,стават си супер чушките.
2
0
Тодорка Илиева
Наистина... Къде е скрита "тайната"...!!!!
5
2
Василия
Василия
05.11.2013 09:28
та и аз не разбрах тая тайна,някогашните бабини пълнени чушки бяха само с чубрица пък още помня вкусът им а съм на 62г
13
0
Тони
Тони
03.11.2013 17:35
Тайната на тези чушки изобщо не е тайна .Във всеки край на България се правят почти различно и повкус на човека.Аз искам да ви кажа ,че бабите ми а после и бащами ги готвеха прекрасно,а сега и аз и моята дъщеря,без да запържваме нищо и пак са много вкусни.Така,че тайната е във бкуса на хората.
7
0
жужа
жужа
31.10.2013 07:55
В последно време пишеге едни измишльотини, дали за гозби , дали здравни или въобще се замислям дали да не ви премахна, чи вече оттегчавате
7
0
Силвия
Силвия
16.10.2013 20:03
Съгласна съм със всички коментари по-долу
Първо 1 глава лук до никъде не стига - наистина колкото повече толкова по-добре защото пречи на плънката да се 'сбива'
Второ при толкова пържене на тая кайма става с извинение на 'пръндавици' както казва майка ми
Трето наистина лука се запържва най-напред, а каймата се слага последна
И накрая ... лук почти няма ама колко чесъъън ... айде нема нужда

Общо взето съдържанието не отговаря на заглавието - сори
10
0
румяна
румяна
16.10.2013 18:43
Баба ми ме е учила на това ястие още през миналия век. Последователност: лук и моркови се задушават (за минутка в олио, после с вода), добавя се чесъна, каймата с малко вода, ориза (докато стане стъклен), и червения пипер. "Гаси се" с доматен сос (настъргани/пасирани домати). И се изключва котлона. Нататък е същото. По-малко пържено и не по-малко вкусно!
4
0