Да си направим сушено месо

Сушени меса

Домашното си е домашно, кой каквото ще да говори. А домашно сушеното месо е деликатес, който не може да бъде изместен от което и да е друго купено мезе. Стига да го направите както трябва разбира се. Ето как:

Домашно филе

Необходими продукти:

Свински или телешки рибици, бонфиле; 1 кг. морска сол; чесън; черен пипер, червен пипер, чубрица, риган (по желание); 20-50 мл. оцет; вода (колкото да покрие месата)

Еленски бут

Начин на приготвяне:

Рибиците, бонфилето, се почистват добре от мазнината и се подравняват. Слагат се в съд и се посоляват обилно. Оставят се така 24 часа. След това се измиват и се слагат за час- час и половина във вода с оцет, като трябва да покрие месата. Когато престоят, се измиват и се слагат на проветриво място. След един час се намазват обилно със счукания предварително чесън.

Смесват се черен пипер, червен пипер и чубрица (и други подправки, ако искате) в торбичка (съотношението е на вкус) и се размесват хубаво. След това се изсипват върху вестник и парчетата месо се овалват в подправките, след което се изтръскват, за да падне ненужното. Прави се дупка на филето и се прекарва връвчица през него. Закача се на проветриво и сигурно (от котки и други животни) място.

След 1-2 седмици са готови (в зависимост колко меки ги харесвате). След като се свалят се слагат в торбички и се съхраняват във фризер. Вадят се от фризера 15-20 мин. преди консумация.

Друг вариант:

Рибиците престояват в морска сол 24 часа, след което се почистват от нея - най-добре да се измият. След това се попарват във вряща вода за 2-3-4 минути (докато побелее месото) и се вадят. Оставят се малко да се изцедят и се овалват с подправки на вкус (чубрица, червен и черен пипер, кимион). Когато подправките покрият месото напълно, се завиват в хартия и се слагат в хладилника да съхнат. Предимството на този метод е, че по-бързо стават готови за ядене, особено, ако са срязани на по-тесни парчета.

Мезета

Ако не искате да използвате подправки, рецептата за вас е:

Необходими продукти:

Използва се говеждо месо от по-слаби животни.

Начин на приготвяне:

Говеждият труп се нарязва на по-едри парчета, които се варят в солена вода до полуомекване. Изваждат се, оставят се да се отцедят, слагат се в тави и се сушат 2-3 пъти в по-слаба пещ до пълно изсушаване.

Изсушеното месо се съхранява на сухо място в платнени чувалчета. Преди готвене се изкисва във вода. В приготвяните с него ястия не се поставя сол.

5 7
4 12
3 7
2 3
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Изпрати
Василиса Прекрасна
Вестникът е много важен елемент. Без него подправянето няма да стане, да знайте.
0
0
Потребител#205127
Гарантирам 6 часа не повече в сол (сухо осоляване ) идеално се получава на вкус.
Даже го суша и през лятото също .на терасата.
Плътно оваляно в подправки с чимен.
Не го каца нищо само осите ако намерят непокрито от подправки откъсват парченца.
ГАРАНТИРАМ
1
0
Zlatko Botunski
Zlatko Botunski
24.11.2017 17:31
Здравейте трябва ми съвет,казаха ми че ако закача колбаси или месо на верандата ще имам голям проблем с птиците как да се предпазят от тях.Тавана не е решение защото е затво целият и не е проветрив
1
0
Ivaylo Angelov
Ivaylo Angelov
08.09.2017 14:32
ами рецептата не е добра, не искам да обиждам автора, обаче не всички меса носят на чесън, затова е най- добре да се внимава, второ абсолютно задължително е да се сложи чимен/чемен/сминдух -- има силно анти септично свойство и трето, поставя се на проветриво, сенчесто място, където освен котките не трябва да има достъп и на мухи- оси и други летящи твари!
4
0
Monika Ivanova
Monika Ivanova
10.04.2016 18:42
правя го по първия начин и гостите ни винаги са изумени от резултата
6
0
Ив
Ив
23.01.2015 10:35
колкото повече стои във сол толкова по твърдо става всеки определя по свой вкус
10
1
Тонка Тодорова
Тонка Тодорова
27.11.2014 10:55
Аз го приготвям по следния начин. Месото /рибица/ се осолява обилно и се поставя в саламура за 24 часа в която се слага сол, чесън, черен пипер и 1 пакетче чимен. След това го поставям в чиста вода около 6 часа. Изцежда се и се отупва с мерудии. Закача се да съхне на проветриво място и след няколко дни е готово за ядене.
14
3
за мезето
за мезето
10.11.2014 18:38
След 21 дни в сол и на гладен вьлк в Сибир да го хвьрлиш,ще избяга от него но няма да го хапне...Ако солиш цял бут може,ама за пастьрмичка и филенца повече от 24 часа в сол НЕ
13
5
дидо
дидо
25.11.2014 21:04
Месото седи минимум 1 седмица в сол без да му се маха саламурата,солта убива микробите които разлагат месото и изважда водата от него,после си правиш на вкус вода и сол,малко по солено от това което ядете и киснете месото 24 часа така изравнявате солеността му,става по солено малко от това което ти готвят но пък пие вино и бира.
7
6
бонфилето
бонфилето
28.10.2014 20:26
Колкооо?! Tи какво ще правиш??? Ами хайде де стои така 21 седмици :)
7
4
сухо_мезе
сухо_мезе
07.02.2014 17:07
Има една неточност в рецептата - месото първоначално се покрива със сол и стои 21 дни така в солта
14
19