Как да сготвим паламуд
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да сготвим паламуд

Как да сготвим паламуд

Паламуд

Всеки от вас си спомня, че тази година паламуда беше изненадващо много. Можеше да се купи от най-различни места – рибари обикаляха улиците и продаваха на изключително ниски и достъпни цени. Всъщност тази риба като цяло не е особено евтина, но заради големият улов през изминалото лято се радвахме и на ниски цени, които повече хора могат да си позволят.

Въпросът обаче идва не точно с купуването на рибата, а с прибирането й у дома. Какво да сготвим с този паламуд и как ще стане най-вкусен? На скара ли е по-добре или да го изпържим? Мазна ли е тази риба или пък по-суха? На всички тези въпроси ще отговорим, освен това ще дадем и една много интересна и вкусна рецепта за паламуд.

Що се отнася до топлинната обработка, паламудът е подходящ за приготвяне по всякакъв начин. Става много вкусен и пържен и печен – на скара или във фурна. За някои хора е мазна и тежка риба и предпочитат скарата, други фурната, а трети - изобщо не намират, че е нужно да стоят около скарата, а директно го пържат в сгорещена мазнина.

Подправките, които отиват на паламуд са стандартните подходящи за рибните ястия. Няма голяма философия в приготвянето му. Може да си го направите по познати вече рецепти във фолио, с доматен сок или пресни домати, просто изпечен с подправки, чесън и лимонов сок, запечен във фурната с бяло вино и др. Изобщо голямо разнообразие цари в рецептите за паламуда, а коя от тях е най-вкусна трябва самостоятелно да решите.

Рецепти с паламуд

Ще предложим една рецепта, която е всъщност съвсем обикновена, но направен по този начин, паламудът става много вкусен, крехък и донася истинска наслада на сетивата ни. Ето и рецептата:

Паламуд в гювеч

Необходими продукти: паламуд, 2 домата, 2 глави лук, черен пипер, сол, дафинов лист, бяло вино, чесън

Начин на приготвяне: измитият и предварително изчистен паламуд се нарязва на шайби и се слага в намазаният с олио гювеч. Върху него слагате нарязаните също на шайби лук и домати, поръсвате с подправките, слагате и две – три скилидки чесън. Остава само да налеете ½ ч.ч бяло вино и още толкова вода. Слагате гювеча във фурна на 180 градуса и го оставяте там за около 40 – 45 минути. Оставете рибата във фурната след като я изключите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати