gotvach.bg»Статии»Кулинария»Характерни черти на Индийската кухня

Характерни черти на Индийската кухня

Пиле виндало

В индийската кухня са преплетени толкова много вкусове и толкова много миризми, които е трудно да се опишат. Изключително богато разнообразие на аромати, което прави всяка тяхна гозба различна и уникална.

Индийците и техните кулинарни вълшебства са закриляни дори от богинята на яденето, наричат я Аннапурна. Разговорът за храна с местните може да бъде доста дълъг, но не си позволявайте да го водите преди да сте опитали нещо от традиционните им ястия.

Онова, което прави силно впечатление за Индия, са присъствието на хляб и ориз на трапезата. Дори е трудно да се определи, кое се консумира повече. Има различни видове хляб, но в по-голямата си част, хлябът се приготвя от брашно, което се нарича „ата”.

Индийски хляб

Ако си приготвят хляб наан, съществена част от неговото приготовление е кисело мляко. Пече се в глинена пещ, за разлика от чапати, който представлява питки в различна големина и който се пържи. Чапати до голяма степен прилича на родните мекици.

Ако в Аржентина вегетарианците са неразбрани, то тук, в Индия е точно обратното. Повечето хора не ядат месо, но въпреки това има много вкусни традиционни гозби, които основно включват овнешко и пилешко. Корма представлява задушено месо с лук и средно лютив сос. Добавя се и чесън, джинджифил, кардамон.

Дал се използва са видовете зърнени храни - боб, леща, нахут, както и гозбите, приготвени от тях. Черната леща в Индия се нарича урад-дал, а белият боб – архар-дал. Продукт, който много използват и уважават, е маслото.

Индийско къри с ориз

Според техните разбирания, ако се използва в големи количества, това означава благополучие. Индийците приемат, че похапването на масло пречиства, затова и го използват доста, когато готвят. Наричат гхи, пречистеното масло – загряват го на бавен огън и премахват всички твърди частици, изчакват водата да се изпари. Целта е да остане прозрачно жълта течност.

В южната част на Индия едни от най-използваните продукти са ориз, фурми, чушки, кокос и леща. От ориз често се приготвят палачинки, в които се слага и черна леща. Тези палачинки се поднасят най-вече за закуска. Ако искате оризово ястие за обяд, най-вероятно ще ви сервират кекс от басмати ориз и леща, наричат го идли.

Ако отидете към северните индийски части, по-вероятно е да ви поднесат чапати, наан или друг вид хляб, отколкото ориз. Ястията, в които има зърнени култури – дал и кисело мляко с къри, които наричат дхай, се готвят и похапват в цяла Индия. Имат и сериозен избор от рибни деликатеси.

Не може да не се споменат и подправките – те са станали емблема на индийската кухня, особено лютите. Ако трябва да се избере район, където да се използват по-малко подправки, това ще е източната част на страната. Но по-малко използвани е твърде силно казано. За нашите разбирания за подправяне на манджите – дори и там прекаляват с миризмите.

Индийски подправки

Да започнем с любимата за индийския регион подправка къри. Други подправки, които са много обичани използвани за зеленчукови ястия, са кориандър, анасон, кимион, маково семе, куркума.

Добавят се също и пресни растения, за да могат да балансират вкуса на подправките, най-често се използва ментата. Не по-малко в гозбите си слагат джинджифил, чили, чесън, шафран, индийско орехче. Гарам масала също е смесица от подправки, най-често пет или повече миризми, в редиците на които има канела и карамфил.

Традициите им включват хранене на много ниски столчета или на възглавници на земята. Не се използват прибори – яде се с ръка. За пиене индийците предпочитат нимба панч – сок от лимон и вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати