История и традиции в приготвянето на локум

Видове локум

Все още е спорно, коя е родината на това сладко изкушение. Една от легендите разказва, че през XV в. някой далечен султан поръчал на придворния сладкар да забърка нечуван досега десерт, за да впечатли жените от харема си.

Локумът се получил, когато готвачът смесил захарен сироп с различни аромати и ядки. Разбира се, опитите не били един или два.

Друга легенда пък разказва, че през XII век локумът се появил за първи път на масата на Ричард Лъвското сърце. Насред сервираните меса, плодове и деликатеси присъствал и локумът.

Рахат локум

Славянска легенда пък разказва за смел момък, който успял да откупи своята любима, която била предвидена за харема на султана с локум. Той поднесъл на владетеля сладкото изкушение и си върнал любимата.

По-късно в историята, локумът успял да покори и сърцата на английските аристократи. Той намерил своето почетно място в свещената им чаена церемония. Докато пиели следобедния си чай, представителите на висшата власт в Англия обичали да похапват и локум. Тогава десертът се приготвял от нишесте и захарна вода. Понякога се ароматизирал с с розова вода, с ванилия или с лимон.

Локум с ядки

Локумът има толкова много разновидности, колкото не може да си представим. В него може да се сложат орехи, фъстъци, шамфъстък, лешници, кокосови стърготини и още много, много други. Обикновено сладкото изкушение се поднася нарязано на малки парчета, покрити с пудра захар или кокосови стърготини.

И все пак, за прародина на локума може да спрегне Балканският полуостров. Може би точно затова той е най-разпространен в българската, турската, албанската, босненската, гръцката, кипърската и румънска кухня.

Шарен локум

В българските ширини има богата палитра от локуми – Локум Класик, Локум с бергамот, Локум Сметана, Локум Мента, Локум медовина, Локум с ядки и всякакви плодови вкусове.

В южната ни съседка Турция пък се уповават на старата си поговорка - „Яж сладко и говори сладко.” Точно оттам идва и изразът "рахат локум" - емблема на безметежно задоволство и безгранично удоволствие. Преди да започне да се произвежда захарта, локумът се е подслаждал с мед и гроздова меласа.

Историята разказва още, че самият Пикасо ежедневно хапвал локум, за да подобри своята концентрация и да получи вдъхновение. Наполеон и Уинстън Чърчил пък били страстни почитатели на локума с шамфъстък.

Не само удоволствие за сетивата е локумът, той притежава терапевтичен и лековит ефект. Твърди се, че оказва благоприятно действие при хипертония и повишено съдържание на холестерол в ораганизма на човек. Десертът е хранителен продукт с високо съдържание на глюкоза - оттам идва и положителното му въздействие.

Локумът от векове има славата и на мощен афродизиак и любовна храна.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Дора
Дора
24.04.2014 09:55
С бергамот?
1
0
Ивет
Ивет
10.02.2015 14:55
Извинявам се за правописните грешки, но нямам клавиатура на кирилица.
0
0
ивет
ивет
10.02.2015 14:54
да, в обинковенният лоум на захарни заводи се долавя лек аромат на бергамот. Бях взела да почерпя колеги в чужбина и се чудех какъш е аромата,оказа се бергамот.
0
0