Тънкости при варене на спагети

Спагети
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Италианската кухня отдавна е навлязла и по нашите ширини – с пиците, пастата, по-рядко лазаня. Вкусните им ястия определено се харесват и у нас, но въпросът е можем ли да ги приготвим. Защото за една манджа не е важно само да я сготвиш, а да я направиш правилно, да добавиш или не всичко, което е необходимо, при това в точния момент.

Освен това използването на топлинна обработка и постоянното разбъркване и поглеждане към котлона също влизат във важните правила за готвене. И тъй като спагетите доста често се оказват малкото камъче, което препъва иначе добрата домакиня, ще опишем как да си сварите спагетите стъпка по стъпка. Нищо сложно няма в процеса, но като всяко първо нещо изисква особено голямо внимание.

Паста

1. Необходима ви е голяма тенджера, в която да се събира повечко вода. За спагетите трябва да сметнете по 1 л на около 100 г спагети.

2. Не добавяйте сол преди водата да е завряла, защото така ще направите процеса по-бавен. Подправката се слага едва, когато водата ври. Количеството сол е 1 с.л на 1 л вода. Някои домакини добавят и 1 с.л олио. И тъй като не стана ясно – солта и олиото добавяме, за да не залепнат спагетите и да не се разварят.

3. Следващата стъпка е да сложим спагетите – хващате цялото снопче и го слагате в тенджерата вертикално. Тя започва да омеква и постепенно става лесна за контролиране – наместете я с онази дълга вилица с два зъба, която си купихте с комплекта черпаци, преси за пюре и лъжици с дупки.

Сосове за спагети

4. След като сложите спагетите, погледнете часовника и отмерете времето, което е указано на опаковката им.

5. Котлонът не се намалява – спагетите трябва да си поврат.

6. Варят се без капак, за да не изкипи водата.

7. Проверявайте от време на време докъде е стигнал процесът на варене и разбърквайте много внимателно спагетите.

8. Въпреки това, което пише на опаковката, ако на вас ви се струва, че не са готови, изчакайте още малко, за да не останат сурови.

Спагети Болонезе

9. Трябва да ги изцедим, когато са омекнали. Отдръпнете от котлона и добавете 2 ч.ч по-хладка вода, за да спрете процеса на варене. След това изцедете спагетите от водата с помощта на гевгир – процедурата се прави над мивката. Отцедете добре.

10. Не си помисляйте да изчакате водата да изстине и тогава да ги отцедите – процедурата се извършва докато са съвсем горещи.

11. Не оставяйте спагетите под течащата вода.

12. След като се отцедят, върнете ги вече в празната тенджера и започнете да правите сос по желание. Ако предпочитате може да добавите и парче масло на спагетите, за да станат по-сочни.

13. Съветваме ви да не правите соса и спагетите в едно и също време, особено ако сте новак. След като сте започнали варенето, изчакайте да приключи и тогава се захванете с желаната заливка.

14. Истински вкусни спагетите ще станат, ако ги оставите да поврат за няколко минути вътре в соса

Рейтинг

5 7
4 6
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (18)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
У нас се ядат сварени спагети със малко сол и олио да не слепват ,отцеждат се но се оставя и малко от водата им Най обичам с доматен сос и тиквички -супер стават не съм много месояден затова :)))
1
0
Renkata
Renkata
03.03.2016 19:54
Зависи от самите спагети, хубавите могат само да се варят в подсолена вода и в началото се бъркат по-често така не залепват. :)
0
1
Илияна Димова
Спагетите стават по-вкусни като се поварят заедно с приготвения сос , така поемат по-добре от соса, отколкото само да се полеят
1
0
Гоше
Гоше
13.10.2015 20:23
Привет,

Като момче, което не готви смея да кажа, че не ми се получиха ама хич, но вината си е в мен.

П.п. Солта не е ли малко множко? Поне при мен станаха бая солени? 1 супена лъжица на 1 литър вода, 1 литър вода на 100 грама спагети. Един пакет 500 грама значи ли 5 литра вода и 5 супени лъжици сол? :D
8
1
Ном-ном
Ном-ном
31.07.2015 16:51
Направих спагети според описанието и станаха "да си оближеш пръстите". Не знам колко са италиански, но резултатът беше страхотен. Благодаря!

P.S. Безпочвено е да се критикува, ако няма какво градивно да се каже. Щом знаете повече надградете казаното, без негативни коментари. Хубаво е да уважаваме труда на другите. :)
3
0
Хейтъра
Хейтъра
01.03.2015 18:26
Мисля че всякакъв вид италиански компетенции,са напълно излишни,престанете да говорите глупости против авторката,защото аз спагети не мога да правя и ако не беше страницата щеше да ям ориз...ааа и Румен Младенов,ами ти се похвали бе мой,какво се правиш на тъп...
2
0
Николай
Николай
20.02.2015 21:18
Здравейте,повечето оплюха вместо да обогатят статията с свойте Италиянски и разбирачески рецепти.Еми кажете как точно се прави а не плюйте само де!!!
3
0
Лили
Лили
09.02.2014 12:14
Здравейте! За разлика от голямата част от вас, аз не съм била в Италия, не познавам италианци и не съм яла оригинални спагети. За сметка на това, обаче готвя паста всякаква почти всеки ден.
И да! Аз слагам олио и ги измивам със студена вода... вярвам, че това не е италианска рецепта. Вярвам на останалите мнения. Да, може би в Италия не се прави така, сигурна съм дори. Но не забравяйте и най-важното! Разликата в нашите и техните спагети. Вкусовете ни.... водата ни... рецептите ни... всичко е различно! И няма как в България, с български спагети да се правят такива по италиански рецепти.
Правя сравнението с арабската кухня, където вече имам нужните познания. Резултатът е коренно различен.
Моля, помислете и по този въпрос и не обиждайте авторката!
8
3
Митко
Митко
11.10.2013 19:08
Само да кажа на профито,което е написало статията, олио или каквато и да е мазнина никога не се слага докато се варят спагетите, в Италия ще те линчуват за това!!!
7
3
Румен Младенов
Румен Младенов
11.10.2013 17:24
Не искам да се хваля.Живея 20 години във Италия. Правия ги супер и спагети и паста и всичко останало 76956
4
2