Тънкости при варене на спагети

Правила при варене на спагети

Италианската кухня отдавна е навлязла и по нашите ширини – с пиците, пастата, по-рядко лазаня. Вкусните им ястия определено се харесват и у нас, но въпросът е можем ли да ги приготвим.

Защото за една манджа не е важно само да я сготвиш, а да я направиш правилно, да добавиш или не всичко, което е необходимо, при това в точния момент.

Освен това използването на топлинна обработка и постоянното разбъркване и поглеждане към котлона също влизат във важните правила за готвене на паста.

И тъй като спагетите доста често се оказват малкото камъче, което препъва иначе добрата домакиня, ще опишем как да си сварите спагетите стъпка по стъпка.

Нищо сложно няма в процеса на варене на спагети, но като всяко първо нещо изисква особено голямо внимание - важно е да не преварите пастата! На 4 януари, когато в САЩ отбелязват деня на спагетите, нека видим всичко важно за тяхното приготвяне.

Тънкости при варене на спагети

1. Необходима ви е голяма тенджера, в която да се събира повечко вода. За спагетите трябва да сметнете по 1 л на около 100 г спагети;

2. Не добавяйте сол преди водата да е завряла, защото така ще направите процеса по-бавен. Подправката се слага едва когато водата ври. Количеството сол е 1 с.л. на 1 л вода. Някои домакини добавят и 1 с.л. олио, но шеф готвачите отричат нуждата от мазнина във водата. И тъй като не стана ясно – солта и олиото добавяме, за да не залепнат спагетите и да не се разварят;

3. Следващата стъпка е да сложим спагетите – хващате цялото снопче и го слагате в тенджерата вертикално. Тя започва да омеква и постепенно става лесна за контролиране – наместете я с онази дълга вилица с два зъба, която си купихте с комплекта черпаци, преси за пюре и лъжици с дупки;

4. След като сложите спагетите, погледнете часовника и отмерете времето, което е указано на опаковката им;

5. Котлонът не се намалява – спагетите трябва да си поврат;

6. Варят се без капак, за да не изкипи водата;

7. Проверявайте от време на време докъде е стигнал процесът на варене и разбърквайте много внимателно спагетите;

8. Въпреки това, което пише на опаковката, ако на вас ви се струва, че не са готови, изчакайте още малко, за да не останат прекалено сурови спагетите. Ще познаете, че пастата е перфектно сварена, когато разчупите една спагетка с нокти и в средата има малко кръгче недоварена паста - свалете ги веднага от котлона;

9. Трябва да ги изцедим, когато са омекнали. Отдръпнете от котлона и добавете 2 ч.ч. по-хладка вода, за да спрете процесът на варене. След това изцедете спагетите от водата с помощта на гевгир – процедурата се прави над мивката. Отцедете добре. В зависимост от соса за паста, който ще приготвяте, може да запазите 1 ч.ч. от водата от варенето на спагетите, за да добавите към соса;

Варене на спагети

10. Не си помисляйте да изчакате водата да изстине и тогава да ги отцедите – процедурата се извършва, докато са съвсем горещи. Не оставяйте никога спагети да киснат в гореща вода;

11. Не оставяйте спагетите под течащата вода;

12. След като се отцедят, върнете ги вече в празната тенджера и започнете да правите сос по желание. Ако на този етап искате да разбъркате спагетите със зехтин или парче масло, помислете пак - мазнината ще обвие повърхността на пастата и приготвеният сос няма да може да я овкуси добре;

13. Съветваме ви да не правите соса и спагетите в едно и също време, особено ако сте новак. След като сте започнали варенето, изчакайте да приключи и тогава се захванете с желаната заливка;

14. Истински вкусни спагетите ще станат, ако ги оставите да поврат за няколко минути вътре в соса.

И за да сме ви докрай полезни, ви предлагаме да разгледате нашите наистина вкусни рецепти за спагети като спагети болонезе или спагети карбонара. И за малко по-екзотични вкусове - рецепти за оризови спагети.

Рейтинг

5 7
4 6
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (18)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
У нас се ядат сварени спагети със малко сол и олио да не слепват ,отцеждат се но се оставя и малко от водата им Най обичам с доматен сос и тиквички -супер стават не съм много месояден затова :)))
1
0
Renkata
Renkata
03.03.2016 19:54
Зависи от самите спагети, хубавите могат само да се варят в подсолена вода и в началото се бъркат по-често така не залепват. :)
0
1
Илияна Димова
Спагетите стават по-вкусни като се поварят заедно с приготвения сос , така поемат по-добре от соса, отколкото само да се полеят
1
0
Гоше
Гоше
13.10.2015 20:23
Привет,

Като момче, което не готви смея да кажа, че не ми се получиха ама хич, но вината си е в мен.

П.п. Солта не е ли малко множко? Поне при мен станаха бая солени? 1 супена лъжица на 1 литър вода, 1 литър вода на 100 грама спагети. Един пакет 500 грама значи ли 5 литра вода и 5 супени лъжици сол? :D
8
1
Ном-ном
Ном-ном
31.07.2015 16:51
Направих спагети според описанието и станаха "да си оближеш пръстите". Не знам колко са италиански, но резултатът беше страхотен. Благодаря!

P.S. Безпочвено е да се критикува, ако няма какво градивно да се каже. Щом знаете повече надградете казаното, без негативни коментари. Хубаво е да уважаваме труда на другите. :)
3
0
Хейтъра
Хейтъра
01.03.2015 18:26
Мисля че всякакъв вид италиански компетенции,са напълно излишни,престанете да говорите глупости против авторката,защото аз спагети не мога да правя и ако не беше страницата щеше да ям ориз...ааа и Румен Младенов,ами ти се похвали бе мой,какво се правиш на тъп...
2
0
Николай
Николай
20.02.2015 21:18
Здравейте,повечето оплюха вместо да обогатят статията с свойте Италиянски и разбирачески рецепти.Еми кажете как точно се прави а не плюйте само де!!!
3
0
Лили
Лили
09.02.2014 12:14
Здравейте! За разлика от голямата част от вас, аз не съм била в Италия, не познавам италианци и не съм яла оригинални спагети. За сметка на това, обаче готвя паста всякаква почти всеки ден.
И да! Аз слагам олио и ги измивам със студена вода... вярвам, че това не е италианска рецепта. Вярвам на останалите мнения. Да, може би в Италия не се прави така, сигурна съм дори. Но не забравяйте и най-важното! Разликата в нашите и техните спагети. Вкусовете ни.... водата ни... рецептите ни... всичко е различно! И няма как в България, с български спагети да се правят такива по италиански рецепти.
Правя сравнението с арабската кухня, където вече имам нужните познания. Резултатът е коренно различен.
Моля, помислете и по този въпрос и не обиждайте авторката!
8
3
Митко
Митко
11.10.2013 19:08
Само да кажа на профито,което е написало статията, олио или каквато и да е мазнина никога не се слага докато се варят спагетите, в Италия ще те линчуват за това!!!
7
3
Румен Младенов
Румен Младенов
11.10.2013 17:24
Не искам да се хваля.Живея 20 години във Италия. Правия ги супер и спагети и паста и всичко останало 76956
4
2