Идеи за летни предястия

Ордьоври

Готвенето през лятото като че ли остава на заден план. Особено в момента, когато вече на пазара всички свежи продукти са достъпни и можем да си ги закупим. Предпочитаме много зеленчуци, плодове и все по-рядко някакви сложни готвени манджи.

Но ако все пак искате да приготвите нещо специално или пък имате подобен повод, предлагаме ви три рецепти за предястия, които са подходящи за летния сезон.

Първата рецепта представлява своеобразна торта от тиквички – приготвя се лесно и бързо, което в горещините е плюс, тъй като няма да ви се налага да стоите на котлона. Ето какво е необходимо:

Предястия

Торта от тиквички с прясно мляко

Необходими продукти: 3 тиквички, 2 яйца, зелен лук, олио, печен пипер, 1 с.л. нишесте, 50 мл прясно мляко, 100 г сирене, 1 връзка копър, чесън

Начин на приготвяне: Чесънът и тиквички много си партнират като вкусове, но ако решите, че не е подходящо или някой от вашите гости не обича, просто го пропуснете. Настъргват се тиквичките и се посоляват, след което се оставят да се отцедят. Зеленият лук можете да замените със стар, ако е необходимо – нарязвате го на парчета и го запържвате в сгорещената мазнина. При лука слагате и нарязаните на ситно пиперки, копъра и счукания чесън.

Рулца от тиквички

Яйцата разбивате в друг съд, а нишестето добавяте в млякото и разбърквате, след което го изсипвате при настърганите тиквички – добавяте яйцата и зеленчуците и разбърквате. Накрая нарязвате сиренето и слагате при тиквичките.

Изсипвате сместа да се запържи за десетина минути в сгорещено олио на слаб огън, сложете и капак. Следва да вземете по-голяма от тигана чиния, да я сложите върху него и да обърнете тортата в чинията. Предястието е вкусно и топло и студено.

Вариация на предястието е да разпределите сместа в малки форми или кошнички за мъфини. Така предястието ще изглежда още по-ефектно и стилно.

Гъби

Следващото предложение отново е с тиквички, но този път ще ги подготвяте по различен начин – измивате ги и ги нарязвате на дълги парчета. След това ги намазвате с предварително подготвената марината от копър, чесън, олио, сол и малко риган.

Печете на скарата от двете страни и след като е готово, навивате всяко от парченцата, като в него слагате малко количество крема сирене, поръсвате с копър, малко сол и черен пипер. Навивате тиквичката на ролце.

Последното ни предястие включва гъби, които може да не са само печурки, а, ако имате, може да добавите и други – колкото повече гъби, по-ароматно предястие. Ето и рецептата:

Ароматни гъби с подправки

Необходими продукти: 5–6 ч.ч. гъби, 4 скилидки чесън, 3 стръка лук (може и 2 глави стар), олио, сол, черен пипер, магданоз, розмарин и босилек

Начин на приготвяне: Първо нарязвате гъбите на парчета. В сгорещената мазнина слагате чесъна, който сте пресовали, заедно със ситно накълцания лук. След като се задушат, добавете гъбите, а след около 10 минути подправете с подправките. Хубаво е зелените подправки да бъдат пресни. Накрая посолете и подправете с черен пипер.

Рейтинг

5 2
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати