Проучване: Чесънът намалява риска от рак

Чесън
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Китайски специалисти направиха ново проучване, свързано с коварната болест рак и ароматния чесън. Според резултатите от проучването, които са публикувани във вестник „Дейли Мейл”, чесънът може да намали значително рискът от рак на белите дробове – с повече от 44 %. Трябва само поне два пъти седмично да си хапваме от него.

При пушачите рискът от рак също значително намалява – с около 30 на сто. Страшната статистика за болестта показва, че по-голямата част от хората, които са имали диагноза рак на белия дроб, умират от болестта. Статистиката показва, че под един човек на 10 души живее повече от пет години, след като вече е диагностициран.

По време на изследването е направено сравнение от сътрудници на Центъра за контрол и предотвратяване на заболяванията между 4500 здрави души и 1424 болни с диагноза рак на белите дробове.

Стерилизиран чесън

Според китайските специалисти има абсолютно доказан положителен ефект от пресния чесън върху белите дробове.

Учените обаче не се ангажират с позиция дали резултатът ще бъде същият, след като зеленчукът премине през някаква термична обработка.

Известно е от предишни подобни изследвания за чесъна, че съставката, която го прави толкова специален зеленчук, е алицин – тя се освобождава, след като чесънът се нареже или след като се намачка.

Полезни зеленчуци

Доказано е също, че тази съставка намалява степента на увреждания от свободни радикали и изключително помага при възпаления, действа като антиоксидант.

Това е причината чесънът да бъде почти задължителен сътрапезник през зимните месеци – той е отлично средство срещу простуди, различни болнични супербактерии, според специалистите дори срещу малария. Новото изследване, направено от китайците, доказва, че може да помогне и при рак на белите дробове.

Всъщност този силно ароматен зеленчук е обект на сериозно изследване от много учени по цял свят и това не е единственото проучване, което показва, че чесънът може да пребори раковите клетки.

Преди време резултати от проучване, направено в университет в Южна Австралия, показаха, че похапването му ще намали риска от рак на червата с почти една трета.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати