Дебелее ли се от грис?

Варен грис
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.00 лв.
Виж ››

В повечето случаи грис се произвежда от пшеница или царевица. С по-голяма популярност обаче може да се похвали пшениченият грис. Той може да бъде направен от твърда или мека пшеница. Също така може да е дребнозърнест или едрозърнест, тъй като размерите му варират от 0.25 до 0.75 мм.

В кулинарията днес грис се използва при приготвянето на различни каши, сиренки, тутманици, сосове и десерти. При кулинарна обработка той увеличава двойно обема си. Именно поради това грис е засищащ продукт, чиито половин състав е вода.

При подготовката грисът се поставя в кипяща вода и се разбърква постоянно. Варенето не трябва да е повече от две минути, тъй като това влошава вкусовите му качества и извлича част от ценните му минерали.

Грис

В 100 г сух продукт се съдържат:

Вода - 12.67 г; Белтъчини - 12.68 г; Мазнини - 1.05 г; Въглехидрати - 68.93 г; Фибри - 3.9 г.

Освен това грисът може да се похвали с богато съдържание на Витамин В1 (тиамин), Витамин В2 (рибофлавин), Ниацин (витамин В3 или РР), Витамин В5 (пантотенова киселина), Витамин В6 (пиридоксин) и Фолиева киселина (витамин В9). Съдържа още калий, калций, магнезий, фосфор, натрий, желязо, манган, мед и цинк.

От калорийна гледна точка трябва да се спомене, че в 100 грама грис средно се съдържат около 360 калории (в зависимост от сорта на пшеницата).

Относно въпроса полезно ли е да се консумира грис, определено трябва да кажем, че това е много полезна храна заради богатия състав от витамини и минерали, високото съдържание на белтъчини и лесното усвояване от храносмилателната система.

Десерт с грис

Грисът има уникалното свойството да извежда успешно от организма мазнините и слузите. От друга страна с употребата му не бива да се прекалява заради глутена, в частност глиадина (гликопротеин в глутена). Той може да провокира развитието на алергични реакции, диария, дерматит и екземи. Грисът е противопоказен за хора, имащи непоносимост към глутен. Освен това той не е особено препоръчителен за деца под 1–годишна възраст.

Що се отнася до това дали е калоричен, то отговорът е не. Той е изключително лесно смилаем от човешкия организъм и не натоварва допълнително храносмилателната система. Поради това често влиза в състава на различни диети - в чист вариант.

Ако поднасяте кашата с грис, подправена със сушени плодове, мармалад, масло или захар обаче, то неминуемо това ще доведе до голям ръст в калориите на тази храна. Подобен е случаят и при добавянето му в различни тестени изделия или сладкиши.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати