Как да си приготвим куркума на прах

Как да си приготвим куркума на прах

Куркума на прах

Куркума на прах се получава от корените на Куркумата (Curcuma Longa). Корените на това многогодишно тревисто растение се използват като подправка и лековита билка. Поради съдържанието на пигмента куркумин, растението често се използва като природен оцветител. Освен това куркуминът е и мощно противовъзпалително средство.

В Индия куркумата се нарича Халди. Прахът, приготвен от корените ѝ, се използва като подправка и като билкова добавка в целия свят. Коренът от куркума се смята за съкровище в Индия. Използва се като добавка към почти всички национални ястия, като съставка при грижа за кожата, като лекарство за различни заболявания и за боядисване на плат.

С годините популярността на куркумата нараства и се разпространява по целия свят. Днес тя може да бъде закупена под формата на прах или като пресен корен за смилане у дома. Прясно смляната куркума има своите предимства. Тя е много по-ароматна и колоритна от пакетираната преди месеци.

Така че, за да се насладите на магнетичното обаяние на тази подправка, най-добре я пригответе у дома. Ето какво ще ви е нужно:

Ръкавици за еднократна употреба, корен от куркума, голям съд за готвене, в който да заври водата, картофобелачка, чукче, кухненски робот или хаванче, фино сито, стъклен буркан с капак.

Инструкции:

Куркума

Сложете ръкавиците за еднократна употреба за защита на ръцете от оцветяване. Куркумата пуска големи количества оцветител, които лесно могат да оставят петна по ръцете. Те могат да останат по тях в продължение на седмици.

Сварете корена от куркума за около 45 минути. Варенето на корена е с цел той да стане по-мек и по-лесно да се смила. Освен това по този начин той подобрява вкуса и цвета си.

Когато е сварен и леко изстинал, обелете корена от куркума с помощта на картофобелачката. След това го срежете напречно на две парчета.

Оставете куркумата на проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина, да се суши. Традиционно коренът от куркума се суши навън. За целта изберете сенчесто място. Излагането на пряка слънчева светлина ще доведе до избледняване на характерния за куркумата цвят.

Така оставен, коренът от куркума съхне поне една седмица. Процесът е дълъг, тъй като крайният желан резултат е напълно сух корен, без следа от влага.

Когато е напълно сух, коренът се натрошава на малки парченца, с помощта на камък или чук. Размерите трябва да са колкото зрънца леща.

Поставете парченцата в кухненския робот. Ако не разполагате с такъв, то ще се наложи да смилате корена с помощта на хаванче.

Коренът се смила максимално. Полученият прах се пресява през фино сито, за отстраняване на всички големи парчета от корена. Те могат да се смелят отново, за да се превърнат във фин прах.

Куркумата на прах се съхранява в стъклен буркан с плътно затварящ се капак. Не трябва да бъде изложена на пряка слънчева светлина. Срокът на годност е до две години.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати