Вкусни рецепти за мусака от цял свят
Delicious Moussaka Recipes from Around the World
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни рецепти за мусака от цял свят

Вкусни рецепти за мусака от цял свят

Мусака

На Балканите има много исторически, културни и етнически преплитания. Никак не е чудно, че в различни части на полуострова човек намира едни и същи песни, балкански ястия или обичаи. Всеки народ добавя по нещо от себе си и често си присвоява за пред света авторските права над произведението.

Мусаката често е приемана от световната готварска общност за типично гръцко ястие и поп културата с пълна сила подкрепя този факт. Истината обаче е, че наименованието ѝ е с арабски произход и вкусна мусака се е появила на гръцка територия доста по-късно от времето на Омир.

И за да ви представим главните рецепти за мусака в цялото им многообразие,

Арабска мусака

Необходими продукти: 1 патлажан (400 г.), 5-6 картофа

За соса: 70 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч мляко, 2 ч.л. пилешки бульон сух, мускатово орехче, бял пипер, сол, 1 яйце, 50 г моцарела

Арабска мусака

За плънката: 0.5 кг кайма, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 домат, 1/2 ч.л. канела, 1/2 ч.л. копър и магданоз, мускатово орехче, къри, сол, пипер, босилек, розмарин, 1/2 ч.ч. червено вино

Начин на приготвяне: Патладжанът се нарязва на кръгчета, слага се в подсолена вода и се оставя за 20-30 минути. След това се отцежда и запържва до полуготовност. Слага се на салфетка, за да попие мазнината.

Картофите се нарязват на кръгчета и се пържат до полуготовност. Отцеждат се. Лукът се запържва до златисто, добавя се каймата, след това и настърганият домат, чесънът и подправките. Налива се виното и се задушава под капак, при периодично разбъркване. В тава се нареждат запърженият патладжан, отгоре каймата и най-отгоре картофите.

От продуктите се приготвя сос Бешамел и след като изстине, леко се разбиват в него яйцата и се разбърква. Мусаката се залива със соса. Отгоре се настъргва моцарела и се пече в нагрята до 180 °C фурна около 40 мин.

Това е популярната днес рецепта за арабска мусака. В оригинален превод обаче „мусака” буквално означава "охладен" и в арабския свят под това име се е подвизава салата от домати и патладжани, поднасяна като студено мезе.

Най-популярният вариант на мусака е гръцкият. Тя представлява ястие от три слоя.

Гръцка мусака

Мусака по гръцки

Необходими продукти: 1 кг картофи, 1 кг патладжани, 1/2 кг смляно телешко, половин глава смлян лук, 250 г консервирани домати, малко доматен сок, половин водна чаша бяло вино, чаша зехтин, шепа нарязан магданоз, сол, пипер, щипка канела и индийско орехче.

За заливката: 1 литър мляко, чаша брашно, половин чаша зехтин, две яйца, кашкавал.

Начин на приготвяне: Патладжаните се режат на кръгчета и се нареждат в тава с по малко сол на всяко. Обелените картофи се нарязват на кръгчета и се запържват в зехтин.

Изваждат се от тигана преди да са съвсем готови и се отделят настрани. В същият зехтин се запържват леко и патладжаните, като след изваждането се слагат на салфетки, за да попият малко от мазнината.

Лукът се запържва до покафевяване, добавя се каймата, след десет минути и виното, доматите, доматен сос, магданозът, сол, пипер и канела на вкус и половин чаша вода. Когато водата попие, сместа се маха от котлона и се добавя настърганият кашкавал.

За заливката се разбърква с чаша мляко с брашното. Останалото мляко се сварява и се смесва полека с разбъркване, за да се получи гъста каша. След свалянето от котлона се добавят и две разбити яйца, заедно с индийското орехче.

На дъното на намаслена тава се подрежда ред картофи. Покриват се с месната смеска. Отгоре се нарежда слой патладжани, а отгоре отново се покрива с нея. Последния слой се покрива със заливката. Мусаката се пече в умерено силна фурна, до покафеняване.

Турска мусака

Турската разновидност на мусаката се различава от гръцката по специфичното нареждане на пластове и заливката. Въпреки това има турски рецепти, в които продуктите също се редят на три слоя, като последният се състои от нарязани на кръгчета домати.

Турска мусака

Необходими продукти: 500 г телешка кайма. ½ домати от консерва, ½ буркан кисели краставички, 1 морков, 5-6 яйца, 1 кг картофи, 150 мл прясно мляко, масло, кашкавал, сол, черен пипер.

Начин на приготвяне: Каймата се размачква с доматите. Яйцата и моркова се сваряват. Приготвя се картофено пюре. Каймата се запържва. В намаслена тавичка се разстила половината от картофеното пюре, като от време на време лъжицата се топи в разтопено масло, за да не залепва за пюрето.

Отгоре се добавя каймата, а върху нея се редят нарязаните на колелца кисели краставички, моркова и сварените яйца. Отгоре се разстила другата половина от пюрето. Поръсва се с настърган кашкавал и се запича във фурната.

Вижте още вкусни предложения за:

- постна мусака;

- мусака с тиквички;

- мусака с ориз;

- мусака с патладжани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
41
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати